Utbildningsminister Jan Björklund Foto: TT

Ordningsbetyg ett av FP:s vallöften

Uppdaterad
Publicerad

Ordningsbetyg på högstadiet och gymnasiet är en av punkterna i det valmanifest som Folkpartiet presenterar på måndagen.

– Det är ytterligare ett instrument som lärarna får för att ge skarp information till föräldrarna hur saker står till, säger partiledaren Jan Björklund till SR Ekot.

Enligt förslaget ska varje skola själv kunna välja om ordningsbetyg ska införas och de ska ges som en sammanfattande skriftlig kommentar, inte i en skala bland övriga betyg.

Om ordningsbetyg blir en valfråga inte bara för Folkpartiet utan för hela Alliansen, vet man inte än, enligt Björklund. Ett gemensamt valmanifest för de fyra partierna ska förhandlas fram senare i augusti.

Kända tongångar

I Folkpartiets valmanifest finns även kända tongångar om att förstatliga skolan, införa betyg från fyran och skapa ytterligare 10 000 nya förstelärartjänster.

– Vi bör ha målsättningen att Sverige om tio år ska ligga i tio i topp i Pisamätningarna. Det är en mycket ambitiös målsättning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.