Väska från Bottega Veneta Foto: Scanpix

Lyxbutikerna: Vi har gott samvete

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT visat hur reptiler flås levande för att bli väskor säger de stora modehusen i Sverige att deras varor tillverkats utan djurplågeri.

På Louis Vuitton säljer man exklusiva ormskinnsprodukter, det gäller då väskor, plånböcker och skor. Skinnen kommer i huvudsak från en ormfarm i Singapore.

– Vi är säkra på att ormarna är döda innan de flås eftersom vi får ett certifikat på att hanteringen av skinnen följer Washingtonkonventionen, säger Carsten Möller på Louis Vuittons kundcenter.

Washingtonkonventionen, som också kallas Cites-konventionen,  är ett internationell handelsavtal som lyder under FN och som reglerar handel över gränserna med djur- och växtarter.

Även Gucci i Sverige säljer produkter av ormskinn, som plånböcker och väskor, men som man säger, i liten omfattning och varorna ska vara certifierade. Burberry säljer inte reptilprodukter i Sverige men däremot på internet. Även dessa varor uppges vara gjorda av godkänt skinn.

Har gott samvete

Mulberry är ett annat märke på exklusiva varor av ormskinnsmodell men hävdar att de alltid är gjorda av kalv- eller getskinn, även om de ser ut som de är gjorda av reptilskinn.

Bottega Veneta är ytterligare ett märke med ett exklusivt sortiment av bland annat pyton- och krokodilskinn. Även de håller hårt på att produkterna, som väskor och plånböcker, är certifierade.

– Vi har gott samvete eftersom de varor vi köper in alltid är Cites-certifierade, säger Linn Fredriksson, butikschef på Bottega Veneta.

– Vi vet vilka farmer som odlat ormarna och att de hanterats på rätt sätt.

Samtidigt tror hon att det finns mindre seriösa butiker som inte ansöker om licens och som heller inte kontrollerar varifrån djuren kommer.

– Kostar en ormskinnsväska mindre än 200.000 kronor kan man börja undra, säger Linn Fredriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.