• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Öronmaneter ger fler brännmaneter

Uppdaterad
Publicerad

Räkna med brännande dopp längs Västkusten. Enligt forskare är det en manetsommar.

Detär inte många som klickar på ”gilla-knappen” när det gällerbrännmaneter. Särskilt inte på Västkusten där flera barn gått med ifacebookgruppen ”Vi som hatar brännmaneter”.

Nyttför i år är att öronmaneten är tillbaka i större mängd.

-Jagtror att det är kopplat till att det förra hösten inte var några amerikanskakammaneter för första gången på sex år. Det verkar finnas någon typ avkonkurrens, säger manetforskare Lene Friis Möller vid Sven Lovén centrum förmarina vetenskaper.

Trivsi kallt vatten

Tidigareår har just den maneten lett till en invasion med början i augusti, enligt LeneFriis Möller som efter nio års forskning fortfarande fascineras av hurmaneterna kan skapa obalans.

-Attde har stor effekt på ekosystemet. Att de i perioder äter upp djurplankton ochkonkurrerar med fiskarna om maten, säger hon.

Brännmaneter äter öronmaneter. Många öronmaneter gör därför attbrännmaneter trivs och frodas. Hoppet för den som badar är att det blir varmarei vattnet längs stranden. För då vill brännmaneterna ge sig ut på djupare ochkallare vatten.

Fakta

Fakta: Råd till den som har blivit bränd

  • Skölj direkt med rikligt med sötvatten så att bränntrådarna spolas bort.
  • Prova att skrapa bort trådarna om de inte går att skölja bort.
  • Rakning med raklödder och hyvel kan också fungera.
  • Skrubba inte huden med handduk, då kan fler nässelceller hos tråden brista och gift komma ut.
  • Uppsök vård vid brännskador i ögonen.

Källa: Sjukvårdsrådgivningen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.