Stefan Löfven. Foto: TT

Otåliga S-väljare sviker Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna backar jämfört med valet, och stödet för S är det sämsta sedan Stefan Löfven tillträdde. Det visar nya siffror från Demoskop.

Socialdemokraterna backar med 2,7 procentenheter jämfört med valet. Väljarstödet för S är nu 28,3 vilket är den lägsta siffran sedan Stefan Löfven tillträdde som som partiledare, enligt Demoskops opinionsundersökning som presenteras i Expressen. Förändringen för S är statistisk säkerställd.

Partisekreteraren Carin Jämtin kommenterar siffrorna med att väljarna är otåliga och Demoskops vd Anders Lindholm menar att väljarna är kritiska till att de mindre partierna fått så stort genomslag i politiken.

V går bäst bland rödgröna

Vänsterpartiet är det partiet på den rödgröna flanken som det går bäst för och S regeringskollega Miljöpartiet får se sig omsprungna på platsen som fjärde största parti.

Samtidigt befäster Sverigedemokraterna tredje platsen i sin roll som vågmästare, och får sin högsta Demoskop-siffra hittills, 13,8 procent. Enligt mätningen kommer väljarna denna gång främst från S.

Hos den borgerliga oppositionen går det bäst för Moderaterna, som ökat med 1,8 procent sedan valet.

Demoskops opinionsundersökning

Parti;  Väljarstöd;  Förändring*;

S;   28,3;  -2,7;

V;    7,1  ;  +1,4;

MP;  7,0;  +0,1;

M;   25,1;  +1,8;

FP;  4,8;  -0,6;

KD;  4,2;-  0,4;

C;   6,2;  +0,1;

SD;  13,8;  +0,9;

Fi;    2,6;  -0,5;

Övriga;  0,9;  +-0,0;

*Förändring i procentenheter sedan valet 2014.

I undersökningen deltog 1 250 personer och frågan som ställdes var ”Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”. Undersökningen genomfördes mellan den 28 oktober och den 5 november.

Källa: Demoskop/Expressen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.