Foto: TT

Ovanlig värme att vänta i november

Uppdaterad
Publicerad

November inleds med lite rusk, men snart återkommer värmen. Sydligaste Sverige håller fortfarande hösten stången, och håller sig envist kvar med sommartemperaturer. – Det är mycket över normala temperaturer för årstiden i Svealand och Götaland, berättar SVT:s meteorolog.

Värmebölja är kanske att ta i, men den som vill fortsätta njuta av sommar och sol kan fortfarande hitta vissa glimtar inom Sveriges gränser.

I dag, fredag, väntas ganska stabilt väder från norr till syd. Det blir kring 10 grader i det södra och mellersta delarna av landet, som kryper ner mot några få plusgrader i södra Norrland.

– Det blir fint höstväder, med sol i hela landet, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

I Lapplandsfjällen blir det som kallast, med omkring tio minusgrader.

Regn och snö i månadsskiftet

Framåt kvällen drar dock ett lågtryck in över Västra Svealand och Götaland, och för med sig en del nederbörd. De höga temperaturerna gör att det mesta faller som regn, men i Dalarna väntas en del snö.

Lördagen blir därmed desto gråare och kyligare, när lågtrycket förstärks av ett frontsystem som närmar sig från Atlanten. Den som då jagar sol får ge sig upp till rikets allra nordligaste delar.

– Det blir molnigt över stora delar av landet, med regn i Svealand och lite lättare regn i Götaland. Det kommer lätt snöfall över södra Norrland, men i Norrbotten blir det soligt, berättar Deana Bajic.

Värmen installerar sig på söndag

På söndagen drar lågtrycket österut och kvicksilvret kryper återigen upp några snäpp. Det blir uppehåll i stort sett i hela landet, även om molntäcket till stor del ligger kvar.

– Samtidigt strömmar det in varmare luft och det ser ut att bli uppemot 15 grader i Skåne, säger Deana Bajic.

I övriga Götaland väntas 10–14 grader, och Svealand kan ställa in sig på omkring 10 grader. Bara i nordligaste Lapplandsfjällen lär termometern visa på minusgrader.

Vinter i norr – och sommar i syd

De ljumma temperaturerna till trots har dock vintern börjat ta sig ett fast grepp om norra Sverige. I inlandet har den kyliga årstiden officiellt installerat sig nästan hela vägen ner till Östersund. Längs kusten råder dock fortfarande höst ända upp till Skellefteåtrakten.

November står för dörren, men tro för det inte att hösten råder allena i övriga landet. Stora delar av Skåne samt Öland befinner sig fortfarande i meteorologisk sommar.

– Det är mycket över normala temperaturer för årstiden i Svealand och Götaland, något som ser ut att hålla i sig en bra bit framöver, säger Deana Bajic.

Fakta

FAKTA: Meteorlogiska årstider

För att en årstid ska träda i kraft enligt meteorologernas definition finns vissa kriterier på en någorlunda ihållande dygnsmedeltemperatur.

  • Höst innebär en dygnsmedeltemperatur på under 10 grader minst fem dygn i rad.
  • Vinter innebär en dygnsmedeltemperatur på under 0 grader minst fem dygn i rad.
  • Våren kommer när dygnsmedeltemperaturen återigen överstiger 0 grader, minst sju dygn i rad.
  • Sommar kännetecknas av en dygnsmedeltemperatur på över 10 grader minst fem dygn i rad.

Hösten kan som längst pågå fram till och med den 14 februari. Har inte vintern inträffat då övergår årstiden, enligt meteorologisk definition, direkt till vår.

Här kan du fälja årstidernas skiftning över Sverige, dygn för dygn

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.