Oväntade inviten till Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Det mest anmärkningsvärda på Folkpartiets landsmöte var inte att Marit Paulsen kandiderar till EU-parlamentet. Eller att ombuden, mot partistyrelsens vilja, drev igenom att företagens ansvar för andra sjuklöneveckan ska slopas. Det förvånande var att landsmötet var nära att besluta om en ny skattereform, vilket förutsätter förhandlingar med Socialdemokraterna.

Skatter är inte bara procentsatser och tabeller. Skatter är ideologi och fördelning mellan olika inkomstgrupper. Att tio månader före valet föreslå en reform, som innebär samarbete med valets huvudmotståndare Socialdemokraterna, som dessutom vill höja skatter, är en provokation mot partiledningen. Därför skickades det tunga gardet i partiet fram i talarstolen för att förhindra att ungdomsförbundet och förra ekonomisk politiska talespersonen Karin Pilsäter fick med sig landsmötet på en ny skattereform. Pilsäter gav med hetta uttryck för att tiden var inne för Folkpartisterna att sluta göra som de blir tillsagda av finansminister Anders Borg. Eller ”sluta hänga i Anders Borgs kjolar”, som Karin Pilsäter uttryckte det. När den eldfängda debatten mynnade ut i omröstning blev resultatet 98 mot 74 röster och partiledningen kunde dra en suck av lättnad.

Laddad diskussion om skattereform

Diskussionen om en skattereform med Socialdemokraterna blev förstås extra laddad eftersom den kom en vecka efter att Stefan Löfven på allvar inledde sin offensiv mot folkpartisterna för att få med dem i något slags samarbete efter valet nästa år. Teckentydarna hos Socialdemokraterna, som följer landsmötet intensivt och på nära håll, tolkar skattedebatten som en längtan hos folkpartister att bryta upp från Alliansen och ge sig i lag med Socialdemokraterna. Partiledaren Jan Björklund har letat efter så starka ord han kan hitta för att avvisa den löfvenska inviten. Men tidningarna gör rundringningar till folkpartister ute i landet om samarbetsfrågan och Löfvens frieri surrar i luften på landsmötet i Västerås. Och Socialdemokraterna har förstås inget emot att så ett frö av osäkerhet hos väljarna om var Folkpartiet hör hemma efter valet. Men på landsmötet fattades ett enigt beslut i regeringsfrågan som är helt i linje med Jan Björklunds.

Björklund vill ha en tredje pappamånad

Bilden av Jan Björklund tonar alltmer fram som mjukare och mindre batong än den partiledare som tog över för sex år sedan. På landsmötets första dag bekände han att han mognat när det gäller synen på jämställdhet. Den kommer inte av sig självt, därför ställer han sig numera bakom en tredje pappamånad. Att han och partiledningen skulle ta steget att föreslå en ny lag om krav på samtycke i sexualbrottslagstiftningen var oväntat. Vad det innebär juridiskt är dock omtvistat och blev genast föremål för diskussion både i och utanför landsmötet.

Människors motstånd mot vinst i välfärden och riskkapitalisternas roll i skola och sjukvård avspeglade sig på landsmötet. Jan Björklund hade redan före landsmötet uttalat ord och inga visor mot riskkapitalbolagen. Nu har han landsmötet med sig på att riskkapitalister ska stängas ute från välfärden genom krav på långsiktigt ägande. Exakt hur det ska gå till är ännu oklart, men beslutet är ytterligare en byggsten i Socialdemokraternas dröm om ett samarbete med Folkpartiet.

Diskussioner om efterträdare

Jan Björklund omvaldes på landsmötet för ytterligare två år. Trots det är diskussionen igång om vem som ska efterträda honom, vilket inte är bra för partiledarens auktoritet 10 månader före valet. Jan Björklund kan vifta bort spekulationerna men han tvingas ändå läsa svart på vitt att Birgitta Ohlsson hamnade i topp långt före honom i partiets provval i Stockholm inför fastställandet av riksdagslistorna. Folkpartiet har, till skillnad från de flesta andra partier, flera tänkbara partiledarkandidater. Utöver Birgitta Ohlsson finns ytterligare två kvinnor, EU-kommissionär Cecilia Malmström och jämställdhetsminister Maria Arnholm. Integrationsminister Erik Ullenhag är ende mannen kandidatgruppen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.