default_caption

Över 200 har anmält polisens romregister

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill hundratals människor veta om de funnits med i släktträdet i Skånepolisens databas.

Dagens Nyheter avslöjade i september att Skånepolisen, i sitt datasystem, fört register över romer sedan maj 2012. I registret fanns tusentals människor, många av dem ostraffade – och flera barn.

Uppgifterna väckte starka reaktioner i hela landet och gav upphov till både protester och debatter. Men fortfarande väntade man på att få reda på hur allvarligt polisens personuppgiftsbehandling faktiskt  varit, något som Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden skulle utreda.

Polisens romregister

En hög anmälningar väntar

Det var i mitten av november som beskedet kom: registret är olagligt. Sedan dess har över 200 anmälningar kommit in till Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, de flesta från människor som vill veta om de finns med i registret eller som vill ha skadestånd.

– Vi kommer att jobba på så fort vi kan för att hantera det, säger Eva Melander Tell på Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

Går vidare till Justitiekanslern

Eva Melander Tell är inte förvånad att så många anmälningar hittills trillat in, med tanke på att man konstaterat att över 4.700 personer funnits med i polisens kartläggning av romer.

Om skadestånd kommer att betalas ut, och hur mycket det kommer att handla om, kommer att bestämmas senare av Justitiekanslern. Men man jobbar redan nu för att underlätta för enskilda att ansöka om skadestånd.

– Vi har samrått med JK kring hur man skulle kunna utforma en enkät och den kommer vi snart att lägga ut på vår hemsida, säger Eva Melander Tell.

Tror ni att ni kommer få in fler anmälningar?

– Ja, det tror jag.

Polisens register av romer

  • I en Excelfil, som skapades sommaren 2011, finns 4.741 personer.
  • Av dessa är 1.320 barn och 220 är avlidna. Minst 600 personer bor i Stockholm, minst 400 i Göteborg och minst 700 i Malmö.
  • Ett andra register, baserat på uppgifterna i filen, innehåller 4.029 personer. Det har formen av ett släktträd, och är gjort i ett analysprogram.
  • Båda registren ligger i en mapp, märkt ”Kringresande”. Hundra anställda har kunnat söka materialet, enligt Skånepolisen.
  • Enligt polisen inleddes kartläggningen sommaren 2011, kring en utredning om släktfejder mellan romska familjer i Staffanstorp.
  • Källa: Dagens Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet