Skymd sjöutsikt verkar vara främsta anledningen till överklagan, sju av de tio kommuner där det överklagas mest ligger vid havet. Foto: TT

Överklagan stoppar tusentals hem

Uppdaterad
Publicerad

I små kommuner med stor andel kostsamma sommarstugor och starkt stöd för moderaterna överklagas bostadsbyggen mest, enligt en ny undersökning gjord av Fastighetsägarna.

– Finns det kanske en kultur i vissa kommuner och i vissa grupper i samhället? Vi kan se att det finns klara samband mellan kvadratmeterpris i kommunen och politiska sympatier, säger David Björnberg, utredare på Fastighetsägarnas i Göteborg.

Överklaganden av bygglov och detaljplaner försenar tusentals bostadsbyggen varje år, enligt rapporten ”Inte på min bakgård”. Invånarna i typiska sommarorter som Borgholm på Öland och Orust och Sotenäs i Bohuslän toppar överklagandelistan.

Sjöutsikt engagerar

Enligt Fastighetsägarna kan byggprojekt försenas i upp till tio år vid överklagan av detaljplan eller bygglovsansökan. Skymd sjöutsikt verkar vara främsta anledningen till överklagan, sju av de tio kommuner där det överklagas mest ligger vid havet.

Däremot visar rapporten att problemet inte är något storstadsfenomen då Stockholm, Göteborg och Malmö ligger under snittet för antal överklagande per invånare. Storstäderna påverkas ändå, eftersom det är samma länsstyrelser som behandlar överklagandena. Det bidrar till att byggprojekt i Stockholm eller Göteborg riskerar kraftiga förseningar på grund av andra överklaganden i samma län.

Här överklagar man flest byggen

Kommunerna med de flesta överklaganden per 10 000 invånare under åren 2009-2013:

  1. Sotenäs
  2. Hylte
  3. Orust
  4. Borgholm
  5. Tanum
  6. Tjörn
  7. Simrishamn
  8. Vaxholm
  9. Värmdö
  10. Gotland

Källa: Fastighetsägarna (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.