Pagrotsky: Behåll rutavdraget

Uppdaterad
Publicerad

Behåll rutavdraget och sänk skatten för sjuka, pensionärer och arbetslösa. Det föreslår Leif Pagrotsky som utrett Socialdemokraternas framtida skattepolitik.

Riksdagsmannen och före detta S-ministern Leif Pagrotsky har på partiledningens uppdrag funderat över vilken skattepolitik partiet ska driva. Inom kort lämnar han sitt förslag, som Dagens Nyheter tagit del av.

Han förordar inga radikala förändringar av dagens skattesystem. Människor behöver långsiktighet och klara regler och därför bör både rutavdraget och jobbskatteavdraget vara kvar, anser han.

På sikt bör pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa få stora skattesänkningar.

-Jag har en ambition att utjämna orättvisorna i skattesystemet, inte genom att höja utan genom att sänka skatten. Det är dyrt och kostar mycket pengar, men det ligger inom räckhåll, säger Pagrotsky till Dagens Nyheter.

Han tror att skattesänkningar för dessa grupper ger snabb effekter på efterfrågan och därmed gynnar sysselsättningen.

Pagrotsky anser inte att fastighetsskatten eller förmögenhetsskatten bör återinföras. Det vore fel att ändra förutsättningarna för människors boendekalkyler, anser han och hänvisar i sin rapport till att fastighetsskatten hade lågt folkligt stöd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.