Anklagades ha skakat bebis – frias i HD

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom en dom i Högsta Domstolen som kan få stor betydelse för andra barnfamiljer. En man som tidigare fällts för skakvåld mot sin son har friats. Enligt Högsta Domstolen går det inte att bevisa vad som orsakade sonens skador.

Mannen från Kungsbacka dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel efter att ha skakat sin son, men frias nu. Riksåklagaren ville att pappan skulle fällas i första hand för grov misshandel och i andra för grovt vållande till kroppsskada.

Pappan skulle enligt åklagaren kraftigt ha skakat barnen alternativt riktat slag mot barnets huvud eller dunkat huvudet mot någonting. Det ska bland annat ha gett barnet blödningar under den hårda hjärnhinnan och i ögonen.

skakvåld

Vid händelsen ska barnet ha varit knappt tre månader gammalt.

Slutade med ambulansfärd

Det som pappan erkänt är att han vid ett tillfälle skakat bebisen då denne plötsligt blivit lealös, rullat med ögonen och förlorat medvetandet. Barnet hade kort dessförinnan varit sjuk med kaskadkräkningar och hade i sin sjukdomshistorik dessutom en 14-dagarsvistelse på sjukhus på grund av att han smittades av RS-virus några veckor efter födseln.

Händelsen då bebisen förlorade medvetandet slutade med ambulansfärd till sjukhus. På sjukhuset fick han återkommande kramper och var så dålig att han behandlades i respirator.

När sjukhusvården var över blev bebisen utskriven till en utredningsenhet inom socialtjänsten i sin kommun på grund av de skador som upptäckts på sjukhuset.

Åklagare: Skadorna kan inte ha uppstått på något annat sätt

Högsta domstolen (HD) konstaterar i sin dom att den enda berättelsen som finns om vad som hände bebisen är pappans egen och när han själv visat hur han i panik skakat barnet har det framstått som tämligen försiktigt. De skakningarna kan inte förklara barnets skador, anser HD.

Åklagarens argument har varit att skadorna inte kan ha uppstått på något annat sätt än genom pappans skakningar eller annat våld. Detta eftersom bebisen inte varit med om någon allvarlig olyckshändelse.

Spår av blödning

Men, skriver HD, när det gäller den typen av bevisföring måste man döma med stor försiktighet. För att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att skadorna orsakats på det sätt som åklagaren påstår så måste det finnas ett starkt vetenskapligt stöd för skakvåld och den diagnosen har ”allmänt sett visat sig vara osäker”.

Spår av en äldre blödning under hårda hjärnhinnan och barnets tidigare RS-infektion talar dessutom för att förklaringen till bebisen skador är en annan än våld från pappan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

skakvåld

Mer i ämnet