Partierna tvingas bli mer öppna

Uppdaterad
Publicerad

De politiska partierna tvingas bli betydligt mer öppna om hur de finansierar sin verksamhet, enligt ett lagförslag från regeringen. Och det blir krav på att namnge bidrag över 22 000 kronor.

I och med förslaget kan Sverige undvika att bli sist i EU med att införa en lag om krav på partierna att öppet redovisa sina intäkter. Sverige har gång på gång kritiserats av bland annat en kommitté knuten till Europarådet för att sakna lagstiftning. Malta är det enda EU-land i övrigt som saknar lag.

De svenska partierna har tyckt att frivilliga överenskommelser om redovisning av bidrag har räckt och för bara några år sedan gjorde Moderaterna, som sista stora parti, oväntat helt om och öppnade för en lag.

– Partierna har väl upplevt det som ett problem att ifrågasättas hela tiden, säger justitieminister Beatrice Ask (M) som nu skickar ut förslaget på remiss över sommaren.

Trygga insyn

Enligt portalparagrafen ska syftet med lagen, som ska träda i kraft 1 april nästa år, vara ”att trygga allmänhetens insyn i hur partier finansierar sin politiska verksamhet och hur valkandidater finansierar sina personvalskampanjer.”

Lagen ska gälla alla partier som ställer upp i allmänna val, om det så är till riksdagen, till kommuner och landsting eller EU-parlamentet.

Partierna ska lämna in en årlig redovisning till Kammarkollegiet som sedan samlar dem och publicerar dem på en hemsida så att allmänheten kan ta del av dem. Kammarkollegiet ska också tala om vilka partier som inte har lämnat in en redovisning.

Det är bara partier som har fått bidrag och intäkter på mindre än ett halvt prisbasbelopp, nu motsvarande drygt 22 000 kronor, som inte behöver lämna några uppgifter.

Ska identifieras

Eventuella bidrag från enskilda givare som överstiger de 22.000 kronorna ska redovisas med namn så att givaren kan identifieras. Sju av riksdagspartierna säger att de redan gör eller ska göra det, om de får så stora enskilda bidrag.

Sverigedemokraterna har hittills sagt att det är omöjligt med hänvisning till den enskilde givarens säkerhet.

Fakta: Partibidragslag

I EU saknar bara Sverige och Malta en lag om hur partierna får finansiera sig och hur det ska redovisas.

I Europa utanför EU-kretsen saknar bara Schweiz och San Marino lag.

Den svenska lagen ska, enligt justitiedepartementets förslag, börja gälla 1 april 2014.

Det första allmänna val den gäller är valet till EU-parlamentet, preliminärt 25 maj nästa år.

Första gången som allmänheten kan ta del av partiernas redovisning på Kammarkollegiets hemsida blir 2015.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.