Foto: TT

Löfven om Hägglund: Han är kunnig och engagerad

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna är många efter Göran Hägglunds besked att han avgår som partiledare för Kristdemokraterna. – Jag delar inte hans uppfattning i flera frågor. Men han är en sympatisk person, säger statsminister Stefan Löfven.

Bland allianskollegorna verkar Hägglunds avgång komma som något av en överraskning. Men de är till synes rörande överens om att han varit en god kollega och bra politiker. Före detta statsminister Fredrik Reinfeldt (M) säger till SVT att han gjort en gedigen bedrift både som alliansledare och socialminister.

– Han är en mycket noggrann och lugn person, men också slagfärdig. Han har uträttat väldigt mycket genom stora satsningar till utsatta människor inom psykiatrin och till människor med små ekonomiska marginaler. Det är en person som har uträttat mycket för Sverige och för stora grupper i Sverige, säger Reinfeldt.

Göran Hägglund avgår

Vad kommer det betyda för allianssamarbetet att han nu slutar?

– Allianspartier har bytt partiledare och det kommer in en ny ledare i gemenskapen. Vi ligger så nära varandra och har så mycket att vinna på att kunna regera tillsammans, säger Reinfeldt.

”Mycket kunnig och engagerad”

Också statsminister Stefan Löfven har en positiv bild av Göran Hägglund som politiker.

– Göran Hägglund har under tio år satt prägel på svensk politik. Han är mycket kunnig och engagerad. Jag delar inte alls hans uppfattning i flera frågor, till exempel i intergrationsfrågorna. Men samtidigt är Göran Hägglund en väldigt sympatisk person som bidrar med humor och det behövs, säger Löfven.

Vilka förändringar tror du att det blir nu?

– Det är svårt att säga. Vi utgår från decemberöverenskommelsen. Vi har en bra grundplatta där. Sen kommer vi söka samarbete i ett antal frågor. Vad det sedan får för påverkan med en ny partiledare i Kristdemokraterna, det är alldeles för tidigt att säga. Vi vet ju inte ens vilka som kan komma i fråga, säger Löfven.

Prisar Hägglunds humor

Centerledaren Annie Lööf prisar Hägglunds sociala sida och humor och som ”en politiker som drivit frågor kring äldres självbestämmande, valfrihet i vården och kortare köer.”

Jan Björklund, Folkpartiets ledare, menar att Göran Hägglunds avhopp inte kommer påverka Alliansens styrka.

– Alliansen har överlevt flera partiledarskiften i olika partier och kommer överleva även detta. Det som påverkar är vilken ideologisk idéinriktning som olika partier i Alliansen för. Frågan är nu vilken gruppering som tar över nu inom Kristdemokraterna. Det är viktigare än vem som är partiledare, säger Björklund.

”Det är tråkigt”

Partikamraten och tidigare civil- och bostadsministern Stefan Attefall (KD) tycker att det är tråkigt, men han förstår Hägglunds argument.

– Han har bestämt sig. Jag anser att Göran är en av Sveriges mest dugliga politiker, så det är tråkigt, säger han till SVT:s Smålandsnytt.

På frågan vem han vill se som Hägglunds efterträdare blir svaret att han inte vill spekulera i det.

– Nu får partiet fundera på vilken person det ska vara. Det ska vara en som är tryggt förankrad i partiets grundläggane värderingar, säger Attefall.

”En omtumlande dag”

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg säger till SVT att det är en omtumlande och konstig dag.

– Det här var inte väntat på något sätt. Någonstans vill man väl efter år som partiledare och minister sätta en gräns, men vi som parti var inte färdiga med Göran.

Du själv lyfts fram som en stark kandidat.

– Det blir en fråga för valberedningen, säger Ankarberg.

Oväntat, enligt KDU-ordföranden

Också ordföranden för Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU), Sara Skyttedal, menar att Hägglunds avgång var oväntad.

– Partiledare i Kristdemokraterna har ju en tradition att sitta i decennier så elva år är en ganska kort tid. Men tidpunktsmässigt är det bra val, det är god tid tills nästa val, säger hon.

Anna Kinberg Batra, Moderaternas nyvalda partiledare säger i en kommentar till TT att hon ser Hägglund som en skicklig partiledare och god vän.

– Jag tackar för ett mycket gott samarbete och önskar honom lycka till i framtiden, säger Batra till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göran Hägglund avgår

Mer i ämnet