Ett problem är alla skålar med godis som tenderar att stå framme, enligt dietisten. Foto: TT

Påsken svår tid för överviktiga barn

Uppdaterad
Publicerad

Påsken kan vara en tuff tid för överviktiga barn som kämpar med sin vikt. ”Det är väldigt mycket godis i fokus under påsken”, säger dietisten Mahnoush Malek.

Sockrig must, enorma påskägg fyllda med godis och buffémat i mängder. Påsken är en tid som kan få det att vattnas i munnen på många. Men det är lätt hänt att det blir för mycket. Mahnoush Malek är legitimerad dietist vid Rikscentrum barnobesitas vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, vars patienter är barn och ungdomar som lider av övervikt eller fetma. Hon berättar att många kommer tillbaka efter påsklovet och har gått upp några kilo.

– Det blir automatiskt fler tillfällen att äta något extra. Framförallt om det står skålar och liknande framme. Många bjuds på påsklunch och middagar med extramat, som kan vara svår att motstå, säger hon.

Godisskålar är problematiska

Ett problem är alla skålar med godis som tenderar att stå framme. Mahnoush Malek rekommenderar barnen att inte äta mer än 100-150 gram godis i veckan.

– Det har man råd att äta och ändå stå still eller minska i vikt. Men man får se upp med allt annat också, som sötade drycker som påskmust, fikabröd och desserter, säger hon.

Maria Magnusson är dietist, sjuksköterska och forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Hon säger att för den som kämpar för att äta mindre godis så kan den här tiden på året vara svår.

– Det är väldigt hård marknadsföring av godis inför påsk. Det dyker upp överallt, säger hon.

”Vardagen viktigast”

Det säljs som mest godis under året vid påsk och genomsnittssvensken konsumerar 13-14 kilo om året. Maria Magnusson liknar de stora påskäggen som säljs med de stora godispåsarna, som ska locka kunderna att köpa mer.

– Det blir allt besvärligare att äta lagom, säger hon.

Men hon betonar också att det är det man gör under vardagen och inte helgerna som är det viktiga ur ett hälsoperspektiv.

– Jag tycker att lite extra god mat vid helgerna är en viktig del av välbefinnandet. Och vid fint väder nu när påsken är sen kan man vara ute och leka och röra på sig, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.