Foto: TT

Passa på – snart försvinner sommarvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Strålande sol och temperaturer upp över 20 grader har i helgen gjort Sverige somrigare än Medelhavet. Men till valborg kommer kylan igen – och risken är att det på sina fall kommer snö. ”Typiskt aprilväder”, säger SVT:s meteorolog.

I går hade Båstad nästan 22 grader och upp genom i princip hela landet låg temperaturen högt över det normala. Söndagen fortsätter på samma sätt med ostörd sol och möjligen ännu lite varmare. På västkusten kan man ställa in sig på årets varmaste dag.

Även måndag och tisdag ser ut att bli fina, åtminstone i södra halvan av landet.

– Men redan i morgon börjar det komma kalla vindar i norr. De arbetar sig sen söderöver under tisdag, onsdag och torsdag, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Ingen valborg i solen

Omslaget gör att valborg och 1 maj ser ut att bli molniga med regn, snö och i södra Sverige temperaturer kring 10 snarare än 20 grader.

I norr finns till och med risk för blötsnö. Det blir alltså inte fråga om valborg på en filt i solen.

– Framförallt inte nu när man blivit så bortskämd med värmen, säger Per Stenborg.

”Typiska aprilvädret”

Längst ner i söder verkar det kunna bli hyfsad vårvärme vid brasan, omkring 15 grader. Men på torsdagen drar värmen bort även därifrån och man får räkna med omkring 5-10 grader även i Götaland, enligt SVT:s meteorolog.

– Sen kommer det typiska aprilvädret, med risk för byar av regn och blötsnö i norr.

Med ökad molnighet minskar också den senaste tidens markanta skillnader mellan dag- och nattemperaturer, som på vissa håll varit så stora som 25 grader. Och i alla landsdelar har termometern visat minusgrader under morgontimmarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.