Foto: TT

Pengabrist stoppar järnvägsarbeten

Uppdaterad
Publicerad

När de borgerligas budget antogs av riksdagen fick Trafikverket 1,2 miljarder kronor mindre än beräknat till underhåll av järnvägarna. Nu måste många arbeten stoppas.

– Vår planering utgick från regeringens budgetförslag, säger Pär Gustafsson, kommunikationschef på Trafikverkets enhet för underhåll, till Göteborgs-Posten.

Den största satsningen som stoppas är spårbytet mellan Boden och Bastuträsk på stambanan genom Övre Norrland, som startade i somras efter flera urspårningar. Tågen kör fortfarande med nedsatt fart på tolv mil av sträckan, där rälsen inte hunnit bytas ut.

Sänkningar av hastigheten kan det nu bli även på andra håll där man planerat arbeten under 2015, som på Bohusbanan norr om Uddevalla och på banan mellan Vänersborg och Herrljunga i Västergötland.

I värsta fall kan trafiken stoppas helt.

– Säkerheten har högst prioritet, säger Pär Gustafsson till GP.

Geografiskt prioriteras storstadsområdena, och i andra hand stambanorna utanför dessa.

Förutom spårbyten drabbas bland annat vissa byten av kontaktledningar eller växlar, trädfällning och underhåll av tunnlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.