”Personal i kontrollrummet började skratta”

Publicerad

Rätt i sak men fel i utförande. Så kan fackklubbarnas kritik mot SVT:s beslut om framtidens regionala nyheter sammanfattas.

När den så kallade regionalutredningen i går skulle förhandlas mellan fackklubbarna och SVT lämnade parterna mötet i oenighet.

– Vi kan inte vara eniga kring en bemanningsram där de enskilda redaktionerna inte kan vara med och påverka. Dessutom anser vi att föredelningen av resurser inte räcker till. Man ställer Norrland, Gotland och Kalmar län mot resten av Sverige, säger Gun Karlsson, ordförande för Unionens SVT-klubb.

Hon tillägger också att tidplanen för omställningen är orimligt snäv.

– Den här utredningen är väldigt omfattande och det är mycket nytt att ta in, säger Petteri Karttunen, ordförande för Journalistklubben vid SVT.

”Ska kunna allt”

Han säger att SVT gör rätt i att satsa på fler journalister på fältet.

– Men det innebär samtidigt att journalistrollen kommer förändras avsevärt. Nu drar SVT ner på den tekniska sidan och omskolar personal till journalister som ska kunna allt – fota, redigera, rapportera online och dessutom vara granskande reporter. Vi har inga problem med att medarbetare är mångkompetenta – men att ställa det kravet på alla och bygga en organisation på det – det går inte, säger Karttunen.

Journalistklubben invänder också mot att den teknik som är tänkt att användas för de regionala sändningarna sägs vara tillräckligt prövad.

Personal skrattade åt tekniken

– Den har testats, men inte i den omfattning SVT nu tänker sig. Jag satt med när personalen här i Sundsvall fick utredningen presenterad för sig och när de som arbetar i kontrollrummen fick höra om tekniken började de skratta och det säger väldigt mycket för mig, säger Petteri Karttunen.

Han understryker att SVT:s ambition om mer lokal, egen och relevant journalistik är bra.

– Men med den bemanning man nu beslutat om har man har inte resurserna att leva upp till löftena om större lokal identitet om man inte antingen kortar sändningen eller fyller på med mindre lokala nyheter utifrån.

”Programledarens uttal spelar roll”

Från Unionens SVT-klubb kommer också kritik om att SVT tappar lokalförankringen.

– Flera regioner kommer inte längre ha sina egna programledare och SVT undervärderar vikten av programledarens dialog med publiken. Lokalkännedom och uttal spelar en viktig roll och det blir lidande genom den här förändringen, säger Lameck Muwanga, representant för Unionens klubb på SVT.  

Han säger att SVT har ett utrymme att anställa fler och därför borde ha gjort så.

– Vi är positiva till förändringen i sig, men med större arbetsbelastning och mindre tid är det lätt att göra det enkla valet som kan innebära att produkten blir lidande. Vi står redan på gränsen till vad vi klarar av och publiken som bara ser produkten, vet ju inte hur organisationen bakom produkten är konstruerad, säger Muwanga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.