Foto: Helene Blob

Flyget på Sturup igång igen

Uppdaterad
Publicerad

Ett fraktplan gled av banan vid landning. Flygplatsen har nu öppnat igen.

Haverilarm utlöstes på Malmö Airport, Sturup, natten till fredagen sedan ett flygplan glidit av landningsbanan. Ingen människa ska ha kommit till skada.

Olyckan inträffade när ett mindre fraktplan av typen Fokker-50 skulle landa.

– Den har lugnt glidit av banan, och står på tre hjul, som den ska. Ingen har skadats, säger Bert Åkerberg, insatsledare vid räddningstjänsten i Svedala.

Två piloter ombord

Det var ett postflyg från Sundsvall som gled av landningsbanan efter landningen kvart i två natten till fredagen. Ombord fanns två piloter. Ingen av dem skadades.

Statens haverikommission informerades rutinmässigt under natten, liksom flyg- och sjöräddningen, säger Carl Selling vid Luftfartsverkets pressjour.

– Haverikommissionen kommer att utreda orsaken. Det som vi kan ha en uppfattning om är att det var mycket starka sidvindar i kombination med en våt och hal landningsbana, säger han.

Landningsbanan rensad

Det haverades planet bärgades vid 8-tiden på morgonen och flygningarna från Sturup kunde komma igång igen vid 9-tiden.

– En flygavgång till Stockholm fick ställas in och många passagerare har drabbats av förseningar. Men vi är ändå glada att olyckan inte fick allvarligare konsekvenser, säger Claes Nilsson, presschef på Swedavia.

– Vi upplever också att passagerarna har varit förstående.

Det var troligtvis vädret som orsakade haveriet, enligt Carl Selling vid Luftfartsverkets pressjour.

-Det som vi kan ha en uppfattning om är att det var mycket starka sidvindar i kombination med en våt och hal landningsbana, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.