Johanna Nettelblad vägde som mest 149 kilo innan hon gjorde sin gastric bypass-operation. Foto: TT

Plastikkrav ofta svåra att uppfylla

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit svårare att få hjälp med överflödig hud efter kraftig viktnedgång. Kraven kan ibland vara nästan omöjliga att uppfylla. – Vissa landstings kriterier innebär att en ordentlig majoritet kommer att exkluderas, säger plastikkirurgen Jesper Bergdahl.

Johanna Nettelblad vägde som mest 149 kilo innan hon gjorde sin gastric bypass-operation. Efter den rasade hon i vikt – gick ner över 80 kilo på 14 månader. Hon hade visserligen räknat med att det skulle uppstå hudöverskott, men inte i den omfattning det gjorde.

– Jag hade så mycket bak på ryggen så när jag skulle sätta mig i bilen fick jag liksom lyfta upp det innan jag satte mig.

Olika regler

Johanna Nettelblad fick hjälp av sitt landsting med att plastikoperera bort hudöverskottet. Men inte alla får den möjligheten. En enkät som TT har skickat ut till landstingen och regionerna visar att kraven på dem som ska ha rätt till en operation har blivit hårdare på flera håll i landet de senaste åren.

Dessutom skiljer sig reglerna åt. Vissa kräver att patienten ska ha kommit ner till ett BMI under 30 medan andra kräver det som anses vara normalvikt: under BMI 25, vilket kan vara mycket svårt.

Reglerna för hur mycket överskottshud på buken, ”hänget”, som krävs för operation skiljer sig också. Flera landsting kräver mellan tre och fem centimeter. Men exempelvis Sörmland kräver ett häng på tio centimeter. Gränserna handlar helt enkelt om att styra hur många operationer man vill och kan bekosta.

Svårt att träna

– Många som har gått ner mycket i vikt har fortfarande en del kilo kvar att gå ner. Men många hämmas rent träningsmässigt av att de har ett ”hudförkläde” som hänger framför benen på dem, säger Gunnar Kratz, professor i plastikkirurgi vid Linköpings universitet.

Själva hudöverskottets vikt kan också göra det omöjligt att gå ner tillräckligt, enligt Kratz.

Plastikkirurgen Jesper Bergdahl håller med om att gränserna kan vara hårda, speciellt för fetmaopererade.

– Min erfarenhet är att det är en minoritet av dem som når under 25. Jag tror i stället att 30 är en ganska rimlig gräns om man ser till komplikationsrisk och vad som är realistiskt att nå efter en gastric bypass.

Han reagerar också på Sörmlands krav på att hudöverskottet på buken måste vara minst tio centimeter.

”Skönhetsoperation”

– Jag har träffat och opererat många sådana här patienter och det är väldigt få som når tio.

Enkäten visar också att det skiljer sig åt vilka typer av operationer man kan få rätt till. Inom vissa landsting görs enbart bukplastiker medan andra även kan göra bröstplastik eller åtgärda hudöverskott på armar och lår. Johanna Nettelblad har fortfarande kvar mycket hud på låren, som hon inte får hjälp av sitt landsting med.

– Det är ingen som ser det när jag har kläder på, men det är klart att jag kan lida av det. Jag kan till exempel inte hoppa för det är för tungt. Men de ser det som en skönhetsoperation.

– Tanken har slagit mig att vända mig privat men så tänker man att: äsch, jag har ju klarat mig så här långt, säger hon.

Fetmakirurgi

Att opereras för sin övervikt kan vara en lösning för de som har sjuklig fetma och inte klarat av att gå ner i vikt med hjälp av andra metoder.

Vilka som får opereras skiljer sig åt mellan olika landsting, men det brukar ligga vid ett BMI över 35-40.

Den allra vanligaste metoden kallas gastric bypass, vilken innebär att magsäcken minskas. Detta leder till att man blir mätt snabbare och kroppens upptag av kalorier och näringsämnen minskar.

Förra året gjordes ungefär 7 700 fetmaoperationer i Sverige.

Källa: 1177 Vårdguiden, Scandinavian Obesity Surgery Register (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.