Foto: Scanpix

Platsbrist leder till dödsfall

Publicerad

Vårdplatserna har blivit 2 405 färre på tio år, enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Allvarligt, säger socialminister Göran Hägglund (KD), och lägger ansvaret på landstingen.

I dag finns det omkring 25 000 platser i landet. Arbetsmiljöverkets tillsyn förra året visade att 90 procent av 60 besökta akutsjukhus hade stora problem med överbeläggning, företrädesvis i storstäderna.

– Sverige har minskat vårdplatserna mer än något annat OECD-land. Jag blir väldigt upprörd över det, säger överläkaren vid Skånes universitetssjukhus Mikael Eriksson till Svenska Dagbladet.

Enligt honom leder denna ”bottennivå” till onödiga dödsfall i vården.

Hägglund: Landstingens ansvar

– Vi har en landstingsstyrd vård i Sverige och det är deras ansvar. Jag har ju öppnat för att staten tar ett större ansvar, men där är vi inte i dag, kommenterar Göran Hägglund till TT.

– Det är allvarligt eftersom det både handlar om värdighet för den enskilde patienten, att man i den sårbara situation man är i när man är sjuk tas om hand på ett värdigt sätt. Det handlar också om att det finns en risk att patientsäkerheten brister när vårdplatserna inte räcker till.

En mätning från Novus nyligen visade att just sjukvården är den viktigaste politiska frågan för svenskarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.