Foto: SVT/Scanpix

”Det kommer hända igen”

Publicerad

För en månad sedan skapade upploppen i en rad Stockholmsförorter eko i hela världen. I Husby, där allting började, befarar många att våldet kommer blossa upp igen.

– Det som hände då är en av de värsta situationer som många poliser kommer få uppleva under sin karriär, säger Sebastian Sennerby, närpolis i Kista som arbetade som insatsledare under upploppen.

– Våldet var så intensivt under så lång tid. Jag har aldrig sett min personal så utmattade som då, säger han.

Oroligheterna i slutet av maj innebar flera mycket allvarliga situationer för polisen, säger Sebastian Sennerby. Hans personal utsattes för flera bakhåll av stenkastande ungdomar när de försökte skydda och hjälpa brandkåren som hade många bränder att släcka i Stockholms förorter.

–Man tände eld på bilar på strategiska platser, där vi var tvungna att passera under broar och åka in på återvändsgator. Sedan angrep de oss och räddningstjänsten när vi kom fram till brandplatsen, säger han.

”En tävling om vem som var värst”

I Husby Centrum träffar SVT Jamil, en 25-årig Husbybo som blev vittne till hur polisen och ungdomar drabbade samman den stormiga majvecka som satte Stockholms norra förorter på världskartan, när journalister från hela världen försökte förstå vad som orsakat oroligheterna.

– Det var som en tävling om vem som var värst – polisen eller ungdomarna, säger Jamil och beskriver hur han såg polisen dra pistol och använda batonger mot trettonåringar under sammandrabbningarna.

– De här ungdomarna låg inte i bakhåll, men de ville att polisen skulle komma till området, säger han.

– Alla här ute har fått nog av polisens kränkande beteende.

Kritik mot polisens arbetsmetoder

Det har nu gått en månad sedan bilar och byggnader brann i Stockholms förorter och den stora klyftan mellan polis och ungdomar i dessa områden blev extra synlig, både i svensk och utländsk media.

Många ungdomar som SVT pratat med vittnar om en enorm frustration över polisens ständiga id-kontroller och kroppsvisitationer som de menar är både felaktiga och kränkande. När en 69-årig man sköts ihjäl av polisen i en lägenhet i Husby var det gnistan som startade oroligheterna, men många unga anser att det är polisens metoder som är den egentliga orsaken till upploppen.

– När jag ser polisen i mitt område så känner jag mig skyldig direkt fast jag inte gjort något, säger Jamil, som själv stoppats och visiterats många gånger av polisen.

– Det är fel att jag tänker så. Jag borde istället tänka att det är bra att polisen är här för då kommer ingenting att hända. Det är därför polisen måste förändra sitt beteende, säger Jamil.

Ett fyrtiotal personer greps under oroligheterna, framförallt unga män mellan 18 och 30 år. Totalt kom över 250 anmälningar in till polisen om bland annat skadegörelse och bränder. Ett trettiotal poliser skadades. Senare i sommar börjar rättegångarna mot flera av de gripna och i augusti är utredningen klar om dödsskjutningen av 69-åringen i Husby.

Ska få möta räddningstjänsten

När läget var som mest spänt i Husby ordnade Jamil och hans kompisar korvgrillning för de boende i området.

– Det var för att avleda uppmärksamheten från något negativt till något positivt, säger Jamil och ler. Deras budskap ”Lämna en sten – plocka en korv” uppskattades stort av Husbyborna och bilder från korvgrillningen har fått stor spridning i sociala medier som Facebook och gillats av tiotusentals människor.

I sommar ordnar Jamil och hans vänner olika aktiviteter för unga i Husby, bland annat en skärgårdsutflykt, som ett sätt att bekämpa ungdomskriminalitet och social oro i området.

– Det är många unga här ute som aldrig fått paddla kanot eller fiska, säger han.

Ungdomarna ska också få träffa räddningstjänsten så de förstår hur viktigt deras jobb är, säger Jamil.

– Om brandmännen inte vågar komma in i Husby när en lägenhet brinner kan människor dö, och det måste vi förklara för ungdomarna, säger Jamil och säger att han också vill ordna möte med polisen för att lösa den mycket infekterade situation som uppstått.

– Vi är inte emot polisen, men vi är emot deras beteende här ute, säger Jamil.

– Det är viktigt att ha polisen här ute. De kan skydda äldre personer, men när det gäller ungdomar har polisen inte uppfyllt sina krav.

”Stoppar inte vem som helst”

Sebastian Sennerby, närpolis i Kista, är medveten om den kritik som finns mot polisens kontroller av unga, men försvarar metoderna.

– Vi stoppar ju inte vem som helst, säger han. Det finns alltid en bakgrund till vad vi gör, till exempel att ett rån har skett och att vi har ett signalement på en gärningsman som vi letar efter.

– Skulle det ske kroppsvisitationer utan saklig grund är det förstås förkastligt, men det är inget som sker på min arbetsplats, säger han.

Men han medger samtidigt att polisen bör bli bättre på att förklara sina metoder.

– Vi ska alltid ha ett bra bemötande och förklara vad vi gör, det är det minsta man kan begära när man stannar och pratar med människor som man vidtar tvångsåtgärder mot, säger han.

Även om det varit väldigt lugnt i Stockholms norra förorter veckorna efter oroligheterna lagt sig – så finns det mycket som talar för att våldsamheterna inte är över, säger Sebastian Sennerby.

– I de här områdena ligger problematiken latent hela tiden, säger han.

Finns det risk att oroligheterna blossar upp igen?

– Så länge man inte lyckas påverka bakomliggande faktorer till upploppen som kan vara ganska många – socioekonomiska faktorer, utanförskap och segregation – så länge vi inte påverkar dessa problem så är svaret ja, säger han.

Husbybon Jamil håller med. Det kommer bli oroligt igen, säger han.

– Om inte det sker konkreta förändringar nu, om det fortsätter vara dåligt för de här människorna, det är klart de vill få sin röst hörda igen, säger Jamil.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.