Mindre bränder ska lämnas utan bekämpning. Foto: Scanpix

Fjärde natten med stenkastning och bränder

Uppdaterad
Publicerad

En polisstation attackerades och en polis skadades när oroligheterna spred sig till Stockholms södra förorter i natt.

Samtidigt har polisen ändrat taktik och åker inte direkt fram till varje brand.

– Vi vet att de här bränderna ibland är för att man vill locka oss till ett visst ställe, säger Lars Byström på polisen.

För fjärde natten i rad drabbades många av Stockholms förorter av bränder, stenkastning och skadegörelse.

Runt om i södra och västra Stockholm och i länet fortsatte bilbränderna, skadegörelsen och stenkastningen på onsdagen. Storstockholms brandförsvar hade efter klockan 18 omkring 90 utryckningar.

Stockholmsupplopp

– De flesta av dem har med oroligheterna att göra, säger pressbefäl Mats Kero till TT.

Polis skadades

Under natten brann bilar på minst 15 orter i och runt Stockholm. I Hagsätra i södra Stockholm angreps polisen med stenar. En polis skadades i huvudet av ett vasst föremål och togs om hand av ambulans. Enligt polisen var det ett 40-tal unga män som kastade sten.

– Det känns som en otäck stämning. Det har varit massor med ungdomar som står på gångbroarna, utrustade med gatsten, för att konfronteras med polisen, rapporterar SVT:s reporter Jens Larsson.

Polisstationen i Rågsved sattes i brand och polisen samlade ihop ett tiotal ungdomar och körde bort med dem i polisbussar. Ungdomarna släpptes på andra platser.

En 16-årig flicka greps också i Fruängen misstänkt för förberedelse till mordbrand, och släpptes sedan efter förhör.

En storbrand i en restaurang i Skogås söder om Stockholm rasade till gryningen på torsdagen. Släckningen hindrades av stenkastande ungdomar.

Lugnare i Husby

I Husby, där bråken började i söndags, var stämningen stundtals hotfull, men de riktigt stora bråken och upploppen uteblev.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet