Uppgifter i polisregister strider mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolisstyrelsen registrerar olagligt enskilda personers etnicitet och religion i sitt centrala kriminalunderrättelseregister (KUR), visar en granskning av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

– Vi har sett ärenden där det står om personer att de är exempelvis romer eller shiamuslimer utan att det kan sägas ha varit absolut nödvändigt, vilket lagen kräver, säger nämndens ordförande Sigurd Heuman i ett pressmeddelande.

Polisen har rätt att registrera känsliga personuppgifter, om det är absolut nödvändigt i enlighet med polisdatalagen, men det sker bara i undantagsfall, säger polisens ställföreträdande rikskriminalchef Johan Grenfors.

– Vi har fått detta påpekandet av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. Vi kommer att vida de åtgärder vi anser nödvändiga, säger Johan Grenfors och fortsätter:

– Under den period som granskats gjordes 19.000 registreringar. Nämnden är kritisk i 3 fall, säger Johan Grenfors.

Enligt Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden är det allvarligt eftersom registreringen gör känsliga personuppgifter sökbara i polisens register. Enligt polisdatalagen är det förbjudet att söka på sådana uppgifter.

– Ur integritetssynpunkt är det här förstås allvarligt. Man har varit noga med att reglera just den här typen av registrering för att man vill undvika kartläggning av personer utifrån politisk eller religiös övertygelse, säger Ulrika Söderqvist, enhetschef på Säkerhets- och integritetsnämnden till Dagens Nyheter.

KUR har funnits sedan slutet av 1990-talet och syftet är att dokumentera och sprida underrättelseuppdrag över hela Sverige. Omkring 800 personer inom polisen använder KUR, av dem har mellan 80 och 100 personer behörighet att föra in uppgifter i registret.

Rättelse

En tidigare version av den här artikeln hade följande rubrik: ”Polisen har olagliga register”. Den rubriken kan tolkas missvisande eftersom registret i sig inte är olagligt, utan den information som lagrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.