Södertälje, Malmö och nu Göteborg. Flera skottlossningar på öppen gata.
-Det är lite olika typer av brottslighet som vi ser. Men en gemensam nämnare är att tröskeln för att bära vapen och att använda dem har sänkts, säger rikskriminalchef Klas Friberg.
Efter flera skottlossningar, bland annat på Hisingen där en 23-åring sköts till döds i början av juli, samarbetar nu polisen i Storgöteborg, Länskriminalen och Länsordningspolisen i ”Calma”, lugn eller ro på latin.
Polisen har ringat in 50 till 100 personer som hamnar i bråk med varandra eller är i konflikt.
-De kan inte hålla fingrarna borta från varandras pengar, varandras knark eller varandras flickvänner och därför uppstår konflikterna, säger Erik Nord, operativ chef vid Polismyndigheten i Västra Götaland.
Beväpnade krockar
Flera vapen har tagits i beslag. Ett tiotal personer har frihetsberövats.
-Min bedömning är att hade vi inte plockat undan de här personerna eller vapnen så hade de krockat. Medvetet eller omedvetet. Och då hade vi haft ett par skottlossningar till, säger Erik Nord.
Det handlar också om att fånga upp vad som är på gång. Bemanningen och fördelningen av mc-poliser, utredare och spanare kring ”Calma” bestäms från dygn till dygn beroende på läget.
Vill ha skärpt lag
Polisen vill också synas mer ute i fält. Forskning visar att fler poliser ger brottsförebyggande effekter.
-Men också en ökad trygghet, säger utredare Johanna Hagstedt på Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
En strängare lagstiftning skulle göra att både vapen och bäraren försvinner från gatan en längre tid, menar Klas Friberg.
-Det skulle skapa utrymme och resurser för oss att kunna jobba mer mot personer högre upp i den kriminella hierarkin, säger han.
TT sökte på onsdagen förgäves Justitieminister Beatrice Ask (M) för en kommentar kring kravet på skärpt vapenlagstiftning.
Fakta: Polisinsatsen Calma
- Insatsen handlar om att kartlägga, utreda och bekämpa de senaste skjutningarna i Göteborg men också verka för att boende i områdena ska känna sig trygga.
- Polisen i Storgöteborg, Länskriminalen som jobbar med grov brottslighet och Länsordningspolisen där bland annat piketpolisen ingår, deltar i insatsen.
- Polisen har ringat in mellan 50 och 100 personer som ingår i löst sammansatta grupperingar.
- Tillgången till vapen gör att personerna lätt kan beväpna sig om de känner sig hotade av varandra.