Foto: TT

Polisen testar nytt blåljus

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ska testa nya så kallade cruise lights på sju olika platser i landet. Det är ett svagt fast blått ljus som bara används på gångbanor och utanför krogen, med syfte att öka synligheten.

– Vi använder cruise lights regelbundet på kvällarna, särskilt när det är mycket folk utanför krogen, säger Jörgen Lundin, polis i Umeå.

Det är i en ljusbåge på polisbilen som det fasta blåa ljuset sitter. Polisen hoppas nu att det snart ska användas på alla polisbilar.

– Har vi slagit på det fasta blåa ljuset behöver man inte lämna fri väg för oss. Då är det ingen utryckning på gång, säger Jörgen Lundin.

”Borde valt rött istället”

Blått ljus är dock inte det bästa ljuset för att synas, menar Ulf Björnstig en av landets ledande trafikforskare.

– Europa borde ha valt rött ljus för sina utryckningsfordon, inte blått som man har i dag säger Ulf Björnstig. Rött ljus har man haft i USA sedan länge, och det är stor skillnad i synligheten på rött och blått, menar han.

Det nya ljuset testas i Västerbotten, Gävleborgs, Stockholms, Skånes, Västra Götalands, Kalmars och Östergötlands län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.