Polisens råd: Betala inte förskott till okänd

Publicerad

Bedragare kräver förskottshyra utan att parterna träffats.

Vanligast vid andrahandsbedrägerier är enligt polisen att bedragaren kräver förskottsbetalning före det att parterna träffas och lägenheten har visats. Inte sällan har uthyraren kapat den verkliga lägenhetsinnehavarens identitet.

Det är även vanligt att bedragaren kommit över en lägenhet och visar den för många som han eller hon tar kontant förskottsbetalning av. Bedragaren kan till exempel själv hyra lägenheten i andra hand med falsk identitet.

– Man ska vara misstänksam om andrahandsuthyraren kräver förskott och skriver kontrakt utan att bry sig om att träffa den han eller hon hyr ut till. Vilken seriös uthyrare går med på att överlämna sin lägenhet till okända personer, frågar sig Anders Olofsson på Stockholmspolisen bedrägerirotel.

Polisens råd till hyresgäster

Polisen ger följande råd för att inte bli lurad:

* Kolla med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen att annonsören verkligen bor där och har tillstånd att hyra ut.

* Undersök om annonsörens telefonnummer stämmer överens med det telefonnummer som den som bor på adressen har.

* Ring upp den som bor i lägenheten som ska hyras ut i andrahand.

* Kolla legitimation på den som i annonsen hyr ut i andra hand.

* Betala inte månadshyror i förskott innan du träffat uthyraren, sett lägenheten och skrivit kontrakt.

* Vid eventuell förskottsbetalning efter träff, visning och kontraktskrivande, betala inte kontant utan sätt in pengarna på ett kontonummer. Då finns chans att spåra bedragaren, som dock i flera fall tar hjälp av en s.k. målvakt, som mot en mindre ersättning går med på att upplåta sitt konto till bedragaren.

* Fotografera gärna lägenheten med mobiltelefonen vid visning och passa då även på att ta en bild på andrahandsuthyraren.

* Kontakta annonsplatsen, tex Blocket, ifall uthyraren kräver förskott innan visning och kontrakt. På så sätt kan annonsen tas bort och polisen kan få reda på att en misstänkt bedragare är i farten.

* Varningssignal att se upp med är uthyrare som hetsar och försöker skynda på processen med uthyrning av andrahandslägenheten.

Bedrägerier populära

Men även om man följer råden är man inte helt säker på att inte bli blåst. En del bedragare uppträder, enligt polisen, helt öppet med sin egen äkta identitet eftersom de inte bryr sig om de åker fast.

– Bedrägerier har blivit extremt populära eftersom det är enkelt, bra med pengar och låga straff. Sextio personer står för merparten av andrahandslägenhetsbedrägerierna i Storstockholm. Dessa lever ibland helt i en svart ekonomi och kan på pappret inte betala ett skadestånd. Då är det inte speciellt avskräckande med risken att åka fast, säger Anders Olofsson.

Kraftig ökning av bedrägerier

Antalet polisanmälda bedrägerier och förfalskningsbrott har enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, ökat från 46 020 st år 2002 till 137 596 st år 2012. Det är nästan en tredubbling eller en ökning med 200 procent på tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.