Foto: SVT

Poliser på spåret – då kom tåget

Uppdaterad
Publicerad

När Trafikverket bryter mot sina egna regler utsätts personer som jobbar på spåret för livsfara. Trots att trafiken borde ha varit avstängd har tåg vid upprepade tillfällen fått köra ändå.

SVT:s granskning visar att Trafikverket brutit mot sina egna regler vid minst sju tillfällen bara sedan årsskiftet.

En dag i slutet på mars får polisen i Linköping larm om att barn leker på spåret under den centrala Bergsbron. Larmet kommer från Trafikverkets ledningscentral, det är en lokförare som ringt in och sagt att han sett barnen.

SVT granskar järnvägen

Polisen beger sig snabbt till platsen. Eftersom Trafikverkets regler säger att trafiken omedelbart ska stoppas vid fara förutsätter polisen att så också gjorts.

Patrullen är på väg att beträda spårområdet i tron om att trafiken är stoppad men precis när de ska gå ned kommer ett godståg rusande mot dem.

– Precis när de ska upp på spåren kommer det ett tåg, säger Måns Borgny, huvudskyddsombud vid polisen i Östergötland.

Det här är ett av många exempel på hur tåg tillåts köra trots att trafiken borde ha varit stoppad.

Personal ska utbildas

Från Trafikverkets ledning tar man nu på sig ansvaret för det som hände i Linköping.

– Jag ser allvarligt på det. Det finns tydliga rutiner och regelverk för att vi ska stoppa trafiken. Det är ytterst mitt ansvar att säkerställa att mina medarbetare nu förstår det och det betyder att jag måste intensifiera utbildningen inom den delen.

När det finns någon i spåret ska vi stoppa trafiken tills vi bedömer att det är säkert att släppa på trafiken igen, säger Caroline Ottosson, chef för trafikledning vid Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet