– Det finns verkligen ett stort behov av renovering i våra områden, säger Hussein Al-Asadi från Tensta. Foto: SVT

”Politikerna prioriterar inte oss”

Uppdaterad
Publicerad

Människor som bor i områden som står och förfaller mår inte bra, varken psykiskt eller fysiskt. Det visar tidigare forskning. För att fördjupa bilden och inhämta mer kunskap i ämnet inleds nu ett nytt stort forskningsprojekt på universiteten i Lund, Malmö, Göteborg och Uppsala där människor i miljonprogramområden ska delta.

SVT Nyheter har träffat 19-årige Hussein Al-Asadi från Tensta som tycker att ämnet är viktigt. Han älskar sitt Tensta och efterlyser mer engagemang hos politikerna för Sveriges miljonprogramområden.

– Det är en skön känsla att bo i Tensta. Eller överhuvudtaget i förorten. Man mår bra av det, förklarar han. Du ser många olika människor, du trivs med många. Det finns kanske lite som är dåligt, men det är inte hela världen.

Men Hussein Al-Asadi tycker inte att politiker bryr sig tillräckligt om Sveriges miljonprogramområden.

– Det finns verkligen ett stort behov av renovering i våra områden, säger han. Den renovering som har gjorts hemma hos oss var jättedålig. Efter ett par månader började luckorna i köket att spricka av fukt och färgen började rasa på toalettdörren.

”Renoveringsbehovet akut”

Arkitekturhistorikern och filmaren Anders Wahlgren menar att renoveringsbehovet för miljonprogramområdena på många håll i Sverige är akut. I Kalmar, Jönköping, Malmö, Stockholm och Göteborg.

– De står och förfaller och görs inget snart kan det blir så illa att bostäderna måste rivas istället, förklarar han. Och det skulle vara synd eftersom husen ofta består av bra stommar som skulle kunna byggas om till lämpliga lägenheter som möter behovet av ettor och stora lägenheter.

Forskningsprojekt inleds

Samtidigt inleds nu forskningsprojektet Crush på Universiteten i Lund, Malmö, Göteborg och Uppsala. Syftet är att titta på levnadsvillkoren för människor i miljonprogramområden eftersom tidigare forskning visar att många har hälsoproblem.

– Man kan se att det rör sig om olika slags hälsoproblem och vi behöver mer kunskap om detta, menar Irene Molina, forskare på Institutet för bostadsforskning vid Uppsala Universitet.

– Att det inte finns tillräckligt med forskning beror på brist på politisk vilja, fortsätter hon.

”Vi som bor här är underklass – oavsett bakgrund”

Hussein Al-Asadi håller med. Han hävdar att politiker inte prioriterar honom och andra i miljonprogramområden.

– Det är för att vi som bor här är underklass, oavsett om vi har invandrarbakgrund eller svensk bakgrund. De som bor i stan, på Östermalm till exempel, behöver bara skriva i någon tidning så reagerar alla politiker helt plötsligt.

Men han vill absolut stanna i Tensta.

– Ja, det hoppas jag. Här är min lycka. Och jag hoppas också att miljonprogramområdena i fortsättningen lyfts upp för jag vet att unga människor som bor här både vill och kan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.