Foto: SVT

Politikernas resor kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens resor kostar skattebetalarna 20 miljoner kronor per mandatperiod och nu riktas stark kritik från flera håll. En intern utredning visar att det har blivit svårare att granska hur pengarna används – och slutsatsen är att reglerna bör stramas upp.

Riksdagens resor har har varit en omdiskuterad fråga i både medier och bland enskilda politiker. Kritiken har ofta handlat om att resorna varit för lyxiga och att politikerna lär sig för lite på sina studieresor – som bekostas av skattebetalarna. Utskottens studieresor kostar cirka 20 miljoner kronor per mandatperiod.

Kritik från miljöpartistisk ledamot

Lise Nordin, miljöpartistisk riksdagsledamot och energipolitisk talesperson, har själv åkt på en av utskottens resor och är inte nöjd med resultatet.

– Jag tycker att det behövs en åstramning av regelverket för riksdagens utrikesresor så att man tar en större hänsyn till skattebetalarnas pengar och till miljön. Ofta väljer man ett exotiskt resmål längre bort, utan ett tydligt syfte. Det är inte acceptabelt, säger hon till SVT Nyheter.

För slappa regler

Regelverket lättades upp förra året – men i en intern utredning drar man slutsatsen att reglerna bör stramas upp igen. Resorna har granskats av riksdagens utvärderings- och forskningssekretariat och slutsatsen är att syftet med resorna måste motiveras tydligare, och resorna ska dokumenteras mer noggrant. 

Peter Strand vid utskottsavdelningens utvärderings- och forskningssekretariat sammanfattar slutsatserna i utredningen och skriver att ”utskottsresorna ska vara väl motiverade och ha ett tydligt syfte knutet till resmålet och till aktuell ärendeberedning i utskottet”. Han skriver vidare att ”utskottsresorna ska vara väl dokumenterade i föranmälningar, program och reserapporter för att ge öppen information till allmänhet och medier och för att möjliggöra uppföljning och revision.”

Lär sig för lite

SVT har pratat med utskottsavdelningens kanslichef Ulf Renberg, som menar att riksdagsledamöterna i stort är nöjda med sina resor. Men Lise Nordins (MP) delar inte deras uppfattning. Hon tycker att ledamöterna lär sig för lite – och att få har nytta den kunskap som inhämtas på resorna.

– På den resa jag var med kan jag inte minnas att jag eller någon annan ledamot har kunnat använda nån specifik kunskap vi fick på resan.

I slutet av september kommer samtliga ordförande i utskotten att träffas under talmannens ledning, för att diskutera slutsatserna i rapporten.

– Vi kommer att jobba vidare på att de här resorna ska bli så bra som möjligt och ska träffas i höst för att diskutera detta, säger Ulf Renberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.