Politisk strid om bärplockarna

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev frågan om de bulgariska bärplockarna till rikspolitik, med ett skriftligt beklagande från arbetsmarknadsministern – och krav på fler åtgärder från oppositionen.

”Jag beklagar den situation som uppstått för många bärplockare.” Så inleder arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) sitt skriftliga uttalande om problemen för de bulgariska bärplockarna.

Ministern beskriver hur regelverket fungerar: människohandel och annan brottslighet ska hanteras av polis och åklagare. Om det handlar om dåliga arbetsvillkor ”hanteras det inom ramen för den svenska arbetsmarknadsmodellen, där ansvarstagande parter kommer överens”.

Bärplockare

”Kommer att bidra till större transparens”

Engström avslutar med att sätta sitt hopp till det nya regelverket om att företag som placerar EU-arbetskraft i Sverige ska vara skyldiga att anmäla detta. Enligt Hillevi Engström kommer detta att ”bidra till en större transparens och bättre möjligheter för såväl myndigheter som fack att tillgodose arbetstagares villkor.”

S vill att regeringen agerar

Men detta räcker inte för oppositionen. Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson vill att regeringen både ska agera på EU-nivå, och utreda situationen för bulgarerna:

– Är det så att det pågått människohandel, att människor är lurade, att det finns oseriösa företag? Det bör man få veta för att veta vad man ska göra för att det inte ska upprepas, säger hon till nyhetsbyrån TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärplockare

Mer i ämnet