Politiskt gräl om Juholt-uttalande

Uppdaterad
Publicerad

S-ledaren Håkan Juholt gick direkt efter semestern till politisk offensiv för att få sitt parti ur krisen. Men han hamnade snabbt i ett nytt bråk om felaktiga uttalanden.

Juholt höll i dag sitt första anförande på en månad vid Folk och Försvars konferens i Sälen. Planen är nu att få fokus på s-politiken i stället för på Juholts ledarskap.

Innan SD kom in

Men ett nytt bråk uppstod om S-ledarens uttalande efter att Juholt sagt att regeringen ”drev igenom” en ny försvarspolitik med stöd av Sverigedemokraterna (SD). Han syftade på beslutet att värnplikten skulle avskaffas och ersättas med anställda soldater.

Försvarsminister Sten Tolgfors gick snabbt ut och påpekade att det inte var sant. Riksdagen tog de avgörande besluten om det nya försvaret 2009 och 2010, innan SD fanns i riksdagen.

Folkpartiledaren Jan Björklund kallade Juholts påstående för ”trams”.

-Uttalandet är svårbegripligt, dels förhandlar regeringen aldrig med Sverigedemokraterna och dels togs de tre besluten det handlar om före valet 2010 och då satt inte Sverigedemokraterna i riksdagen, säger Björklund till SVT.

”Medvetet drastisk”

S-ledaren tvingades senare förklara sig.

-Självklart vet jag att SD inte satt i riksdagen under förra mandatperioden. Det är dåligt att försvarsministern antyder något annat. Det är låg nivå, säger Juholt till TT.

-Jag uttryckte mig medvetet drastiskt för att belysa minoritetsregeringens problem.

Juholt anklagar regeringen för att ha stängt dörren för breda överenskommelser om försvarspolitiken och drivit igenom ett nytt försvar som är underfinansierat. Han pekar på att både ÖB och Officersförbundet anser att försvarsanslagen måste höjas efter 2014.

Juholt är öppen för att diskutera problemet och menade med sitt uttalande att minoritetsregeringens agerande lett till att den nu bara har SD att luta sig mot.

-Om jag valde ett ord som var felaktigt så beklagar jag det.

Kerstin Holm

kerstin.holm@svt.se

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.