Gästrikland, Hälsingland och större delen av Uppland ingår i Uppsala stift. Foto: TT

Präst häktad för barnvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En präst i Uppsala stift häktades på torsdagseftermiddagen misstänkt för våldtäkt mot barn.

Prästen, som inte tidigare är straffad för något brott, misstänks på sannolika skäl för barnvåldtäkt mellan september i fjol och maj i år.

– Personen har häktats på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn. Brott ska ha skett mellan september 2013 och maj 2014. I nuläget vill jag inte ge några fler kommentarer i ärendet, säger kammaråklare Emma Häggström till SVT Uppland.

Hur bedömer du bevisningen?

– Det vill jag inte kommentera, inte heller om brott har skett i samband med personens yrkesutövande som präst, säger hon.

Hon vill inte svara på om det rör sig om flera barn eller hur många tillfällen det handlar om.

Förnekar våldtäkt

Prästen förnekar att han skulle ha gjort sig skyldig till våldtäkt mot barn.

– Däremot erkänner han sexuellt utnyttjande av barn. Jag uppfattar det som att den vida tidsram som åklagaren tagit till är för att gardera sig för att inte låsa sig vid specifika datum, säger mannens advokat Roger Häggquist till SVT Uppland.

Roger Häggquist är i övrigt mycket förtegen angående fallet. Men han säger att hans klient inte tidigare är dömd för något brott.

Åtal ska vara väckt 27 november.

”Det är för djävligt”

Kyrkoherden i församlingen där mannen arbetar är chockad över misstankarna.

– Det är för djävligt, det kom som en blixt från en klar himmel. Jag har inte känt till något om detta, utan fick veta det här för 40 minuter sedan.

Prästen och kyrkoherden delar på gudstjänsterna i den aktuella församlingen.

– Han är präst här precis som jag. Han är hur bra som helst, gör fina gudstjänster och är väldigt omtyckt. Det här är oerhört jobbigt ska du veta, säger kyrkoherden.

Biskopen: Utomordentligt allvarligt

Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift, är upprörd.

– Det är utomordentligt allvarligt att en präst blir häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt på barn. Jag har aldrig hört talas om något liknande.

– I kyrkan hanterar vi kriser varje dag för att det inträffar kriser i människors liv. Den här gången drabbar det kyrkan själv.

Stiftet har nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp, och program och utbildningar för att skapa medvetenhet och försöker nu stötta och hjälpa prästens kollegor och de barn som varit i kontakt med prästen.

– Många är chockade och upprörda och behöver stöd på olika sätt.

– Normalt gör vi en noggrann lämplighetsprövning när någon blir präst och det har inte funnits några indikationer på sådan här problematik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.