Prins Daniel uppmanar till organdonation

Uppdaterad
Publicerad

Är man beredd att ta emot ett organ så bör man också vara beredd att ge ett organ. Det säger Prins Daniel, själv njurtransplanterad.

I SVT-programmet Året med kungafamiljen gör prins Daniel ett återbesök på Karolinska universitetssjukhuset och den klinik där han i maj 2009 njurtransplanterades. På kliniken träffar han en liten flicka som tultar runt i gåstol – med en slang i näsan. Hon har precis fått en ny lever.

– Man blir rörd när man tänker på att nu får hon ett nytt liv, och att det någon som har bidragit till att hon får leva vidare och vara frisk. Det är verkligen starkt, förklarar prins Daniel.

SVT kunde nyligen berätta att rekordmånga svenskar väntar på ett nytt organ och att det både råder brist och att det är stora skillnader mellan hur bra landstingen är på att ta tillvara på organ från möjliga donatorer.

”30 sekunder att anmäla sig”

Varje avliden donator kan rädda livet på upp till åtta personer. Idag finns knappt en och en halv miljon svenskar registrerade i donationsregistret och i programmet uppmanar prins Daniel fler svenskar att registrera sig.

– Är man beredd att ta emot ett organ då tycker jag att man också måste vara beredd att ge. Men inbland tror jag att man glömmer bort att man bör uttrycka sin vilja, att man är beredd att donera till sin omgivning eller sina anhöriga. Man kan enkelt gå in på nätet och anmäla sig till donationsregistret, det tar kanske 30 sekunder, säger prins Daniel.  

Prins Daniels pappa donerade

Njure och lever är de mest behövda och även de mest transplanetarde organen – och både njure och lever kan doneras från levande personer.

Prins Daniel föddes med en sjukdom som gav nedsatt njurfunktion och när han njurtransplanerades i maj 2009 så var det hans pappa, Olle Westling, som var donator.

– Prins Daniel är en exemplarisk patient måste jag säga. Han följer ordinationerna till punkt och pricka och sköter sig bra på alla sätt och vis. Han är väldigt mån om att ta hand om den här njuren som han nu har fått av sin pappa, och det har han också lyckats väldigt bra med, säger överläkare Lars Wennberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.