Kungen ger Leonore Serafimerorden – Sveriges högsta utmärkelse. Foto: TT

Prinsessan Leonore döptes på Drottningholm

Uppdaterad
Publicerad

Inför dopet hade prinsessan Madeleine uttryckt viss oro för att Leonore skulle skrika. Men lillsessan höll sig lugn under hela ceremonin.

Nu är prinsessan Leonore Lillian Maria döpt och välsignad. Hon höll sig mycket lugn under hela dopakten och gnällde bara till litet på väg mot dopfunten.

Då hade Leonores moster, kronprinsessan Victoria, redan läst evangeliet om barnen och hällt upp dopvatten från Öland i den gamla 1700-talsdopfunten som hämtats upp ur skattkammaren.

Leonores dop

”Inför gud är vi alla lika – prinsessa eller plebej”

Dopceremonin inleddes med psalmen Tryggare kan ingen vara.

Ärkebiskop Anders Wejryd läste den inledande tackbönen och sen var det dags för Leonores pappa, Christopher O'Neill, att läsa tackbönen på engelska.

När Anders Wejryd hällde vattnet på Leonores hjässa vilade hon helt lugnt i hans armar och tycktes sova.

Prinsessan Madeleine tycktes haja till när Anders Wejryd direkt efteråt konstaterade att Leonore nu ”är vigd”. Han förklarade sedan innebörden i sina ord:

”Nej säger ni, hon har ju inte gift sig och inte har vi prästvigt henne. Men den grundläggande vigningen i vår kyrkotradition är dopet. Man vigs till att vara med i kampen mellan gott och ont och den pågår både inom och utanför oss själva”, sade Wejryd.

Han passade sedan på att i sitt doptal peka på föräldraskapets ansvar och den kristna familjens samhörighet.

– Ni kan ge henne den grundläggande tryggheten så att man vet att man är älskad, både när man lyckas och misslyckas. Det behöver hon.

Han avslutade sedan med att säga:

– Inför gud är vi alla lika – prinsessa eller plebej.

Fick Serafimerorden av Kungen...

Det spekulerades mycket i om prinsessan Leonore skulle få Serafimerorden av Kungen. Orden är Sveriges högsta utmärkelse och delas normalt bara ut till statschefer och medlemmar av Sveriges kungahus.

Leonores kusin Estelle fick den vid sitt dop 2012 och nu har alltså Leonore fått ordern också.

...och ett russ från Gotland

Att prinsessan Madeleine tycker mycket om hästar är ingen hemlighet. Och nu finns förutsättningarna för att prinsessan Leonore ska gå i sin mors fotspår.

Som dopgåva från länsstyrelsen och Region Gotland fick hon nämligen ett litet russföl. Gåvan överlämnades av landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård.

Leonore är ju inte bara prinsessa utan också hertiginna av Gotland.

Fölet föddes tidigt på morgonen den 21 maj.

– Både prinsessan och russet behöver växa till sig lite och under tiden kommer det lilla fölet att få växa upp på heden med sin mamma och med resten av flocken på Lojsta Hed, säger landshövdingen i ett pressmeddelande.

Hurrarop och applåder

Från de åskådare som samlats utanför kyrkan hurrades det för prinsessan Leonore. Spridda applåder hördes också och nör prinsessan Estelle kom ut med sin mamma kronprinsessan växte entusiasmen bland de samlade. Estelle vinkade glatt tillbaka. 

Efter dopet begav sig alla gäster till Drottningsholms slott, vägg i vägg med Slottskyrkan, för en mottagning. Senare skulle det också ordnas en lunch för de närmaste.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leonores dop

Mer i ämnet