Protest mot syriskt val i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionella svensk-syrier protesterar mot att Sverige tillåter att Syriens ambassad kommer att låta syriska medborgare rösta där i landets presidentval.

Syrien beskyller i sin tur Frankrike och Tyskland för att stoppa valet.

De oppositionella underkänner valet och påpekar att det bara är till för att befästa president Bashar al-Assads styre. Sverige spelar med och skänker valet legitimitet, anser de.

”Det är sorgligt att Sverige inte valt att följa flera andra europeiska länders exempel och förbjuda ambassaden att bedriva sin propaganda och illegitima presidentval där vinnaren sedan länge är förutbestämd”, skriver oppositionsgruppen Samling för syriska aktivister.

En grupp svensk-syriska representanter har lämnat in en protest till UD mot att det syriska valet hålls i Sverige.

– Varför har Carl Bildt inte stoppat valet vid den syriska ambassaden? Betyder det att ni accepterar det som händer i Syrien, att ni är med på att Bashar al-Assad som förstört hela landet blir president i sju år till? frågade Barakat Zakhour, som sitter i organisationens styrelse.

”Tragisk maskerad”

Som stöd för sitt förbud åberopar Tyskland och Frankrike Wienkonventionen som reglerar diplomatiska förbindelser och som Sverige också är ansluten till.

”Denna konvention tillåter franska myndigheter att motsätta sig att syriska presidentval hålls på franskt territorium. Frankrike lånar sig inte till denna tragiska maskerad. Detta beslut har meddelats den syriska ambassaden i Paris”, heter det i ett uttalande från franska UD.

”Bashar al-Assad bär skulden för 150.000 människors död och representerar inte det syriska folkets framtid”, anser UD i Paris.

Valet hålls i Syrien den 3 juni men syrier utomlands kan rösta redan på onsdag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.