Sture Bergwall friades idag från ytterligare en morddom Foto: Scanpix

Quick friad för ännu ett mord

Uppdaterad
Publicerad

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, friades idag för ytterligare ett av de mord han dömts för.

11-årige Johan Asplunds försvinnande i Sundsvall 1981 fick stor uppmärksamhet och kom 2001 att utgöra den första av en rad morddomar mot Thomas Quick.

För fyra år sedan började Sture Bergwall ta tillbaka sina erkännanden och har i och med dagens beslut hittills friats från tre mord och beviljats resning i i ytterligare två fall.

Senare i år väntas besked om Bergwall även beviljas resning i två återstående fall – morden på Charles  Zelmanovits och paret Stegehuis.

Fallet Thomas Quick

-Det var ett väntad besked och det borde nu vara en självklarhet att en oberoende kommission tillsätts för att granska hur rättsväsendet kunde fälla Bergwall för åtta mord som han sedan tog tillbaka erkännandena för, säger Johan Asplunds pappa Björn Asplund till Svenska Dagbladet.

Lättnad för familjen

Huvudpersonen själv, Sture Bergwall, uttrycker tillfredsställelse efter beskedet.

-Jag tänker att det måste vara en lättnad för Johans föräldrar och även att det känns bra för min familj, säger han till SvD.

Tidigt i utredningen om Johan Aspunds försvinnande riktades misstankar mot en man i familjens bekantskap. Tillräckligt tungt vägande bevis för ett allmänt åtal och rättegång framkom inte.

Senare väckte Johans föräldrar via sin advokat Pelle Svensson enskilt åtal mot mannen som 1985 dömdes till två års fängelse för olaga frihetsberövande. Den domen rev dock hovrätten upp och frikände mannen efter överklagan.

Tog tillbaka erkännandena

Sture Bergwall eller Thomas Quick som han då kallade sig erkände 1992 mordet på Johan Asplund och det blev början på flera morderkännanden och polisutredningar och så småningom fällande domar.

För fyra år sedan påbörjades en omvänd process. Bergwall tog tillbaka sina erkännanden och hävdade att allt var påhittat. Flera ansökningar om resning lämnades in.

Tidigare har Bergwall friats för för morden på israelen Yenon Levi och den norska flickan Therese Johannesen. Resning gällande domarna om mord på norskorna Gry Storvik och Trine Jensen har beviljats och senare i år kommer alltså beslked om resning i de två återstående morddomarna.

Framlidne SVT-journalisten Hannes Råstam har i Dokument Inifrån gjort två dokumentärer om fallet Quick som på nära håll följer resningsprocessen.

Se Hannes Råstams dokumentärer om Thomas Quick – klicka i högerspalten.

Fälldes för åtta mord

  • Thomas Quick, numera Sture Bergwall, fälldes för åtta mord.
  • Efter beviljad resning har åtalet lagts ner i tre fall. Därmed är Quick friad för morden på Johan Asplund, som försvann i Sundsvall 1980 men vars kropp inte hittats samt israelen Yenon Levi som hittades död i Rörshyttan 1988 och nioåriga Therese Johannesen som försvann i Drammen samma år. Hennes kropp har inte hittats.
  • Quick har även beviljats resning för mord på de norska kvinnorna Trine Jensen, hittad död 1981 utanför Oslo, och Gry Storvik som hittades död i Oslo 1985.
  • Resningsansökningar har lämnats in i ytterligare tre mordfall, på de holländska makarna Stegehuis som hittades knivmördade i Appojaure utanför Gällivare 1984 och på Charles Zelmanovits som försvann i Piteå 1976 och vars kvarlevor hittades 1993.
  • Resningsprocesserna startade sedan Quick tagit tillbaka tidigare erkännanden.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet