Foto: TT

Råd hjälper inte mot turistmagen

Uppdaterad
Publicerad

Att tänka på den personliga hygienen under utlandssemestern har inte så stor betydelse som man kan tro. Knappast någon alls, faktiskt.

Höstlovet står för dörren, en tid då många passar på och reser utomlands.

Krånglande magar utgör dock ett ständigt hot. Men huruvida du tar till dig reseråden inför resan eller inte, spelar faktiskt ingen roll. Risken att bli sjuk är lika stor för det.

– Det går inte att säga att råden är värdelösa, men det går inte att påvisa någon skyddseffekt heller. Så det är ingen idé att vara övernitisk. Då är det bättre att använda sunt förnuft och njuta av resan i stället, säger Martin Angelin, infektionsläkare på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Han och hans kollegor lät 1.059 resenärer svara på frågor, både före och efter utlandsresan. En tredjedel, 33 procent, drabbades av diarréer.

Men det fanns ingen påvisbar skillnad mellan dem som sade sig ha följt hälsoråden och de som inte hade gjort det. Risken att drabbas var lika stor.

– Det är svårt att påverka hygienen på restaurangen.

TT: Enligt reklamen fungerar drickbart vaccin, stämmer det?

– Det är ett koleravaccin som har en viss effekt mot en specifik bakterie, etec. Men det finns så många andra orsaker, både bakterier och virus, så det är inte alls säkert att det hjälper.

Fakta: Sprids via avföring

Det finns många typer av magsjuka som antingen beror på virus eller bakterier. Vinterkräksjuka beror till exempel på virus medan den vanligaste bakterien som orsakar magsjuka är campylobacter.

Magsjuka smittar ofta lätt och kan innebära att människor som varit i nära kontakt med varandra blir sjuka. I regel blir man smittad av dryck eller mat som hanterats på ett felaktigt sätt. Ofta är det mat som har tillagats vid för låg temperatur.

Eftersom magsjuka oftast sprids via avföring är det viktigt att tvätta händerna efter varje toalettbesök så att inte smittan sprids till andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.