Peter Rawet, ekonomikommentator SVT Foto: SVT

Räntebomben från Riksbanken

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken överraskar med en jättesänkning av räntan och lägger därmed locket på förväntningarna om att Riksbanken skulle tvingas sänka räntan ytterligare en gång i september. Nu måste bankerna följa efter med bolånesänkningar.

Men vi skall vara ärliga om vad det handlar om – det handlar om en reträtt i 180 grader – ett misslyckande! Anledningen till att Riksbanken sänker räntan är att inflationen, alltså prisökningarna, inte ens syns vid horisonten.

Kritiker: 60.000 jobb hade kunnat räddas

Det gick inte att strunta i det mål Riksbanken själv har valt, att inflationen ska ligga på två procent, när den i snart 2 år dansat kring nollstrecket.

När Riksbanken nu storsänker räntan samtidigt som konjunkturen förbättras, som de själva säger, har de själva erkänt att timingen varit käpprätt åt....

Hade man valt att följa sina egna mål hade många arbetstillfällen räddats, 60.000 stycken enligt den före detta riksbanksdirektören och kritikern Lars EO Svensson.

Överbelåningen har ökat

Det paradoxala är att det Riksbanken har velat skydda oss från genom att vara försiktiga med räntesänkningar, överbelåning, tvärtom har ökat.

För när inflationen är obefintlig så innebär det att våra lån också behåller sitt värde och riskerar att växa om deflationen, prisfallet, tar fart.

Bankernas råd kostar miljarder

Om nu Riksbanken väljer att be om ursäkt genom att sänka mer än väntat borde bankerna skämmas ännu mer. De fortsätter nämligen att ge rådet till låntagarna att binda bolåneräntorna.

Ett råd som med få undantag de senaste 20 till 30 åren kostat låntagarna miljarder. För även om bankerna slingrar sig bakom svåra begrepp och anledningarna kan de knappast smita från kraven att också sänka låneräntorna nu.

Dessutom säger Riksbanken i dag att de inte kommer att börja höja räntan förrän slutet av nästa år...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.