Raoul Wallenberg på sitt kontor på svenska legationen i Budapest. Foto: Scanpix

Raoul Wallenberg får minnesdag

Uppdaterad
Publicerad

Den 27 augusti blir Sveriges Raoul Wallenbergdag, fastslår bland andra FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson, exstatsminister Göran Persson (S) och utbildningsminister Jan Björklund (FP) på Dagens Nyheters debattsida.

Sverige behöver en sådan dag för att minnas Wallenbergs gärning, skriver de. I flera andra länder finns den redan.

På DN:s debattsida skriver artikelförfattarna att växande främlingfientlighet och islamhat gör att Raoul Wallenbergs gärning bör minnas för att komma ihåg betydelsen av att stå upp mot intolerans:

”Antisemitismen, dess släkting islamhatet, och den allmänna främlingsfientligheten växer i ett krisdrabbat Europa. Det är mot den bakgrunden vi ska minnas Raoul Wallenberg”.

Artikelförfattarna påpekar också att Wallenberg inte ens ”nämns i de flesta relevanta läroböcker för gymnasiet och grundskolan”.

Eftersom det enligt debattartikeln inte finns någon formell väg att bestämma ”dagar” för skribenterna fram sitt beslut på detta sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.