Rapport: Ekomat inte hälsosammare

Publicerad

Ekologisk odlad mat är inte nödvändigtvis hälsosammare än konventionellt odlad, visar en rapport från norska Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM). Rapporten är den hittills största genomgången som gjorts på området, enligt Aftenposten.

VKM har tagit fram rapporten på uppdrag av Mattilsynet. Den innehåller dock varken några genomgångar av lönsamhet eller miljökonsekvenser.

Förespråkarna för ekomaten, bland dem Regine Anderssen, chef för den ideella organisationen Oikos, anser att det är fel att bara ta hänsyn till om exempelvis en ekologiskt odlad morot är mer hälsosam än en konventionellt odlad.

– Miljöeffekterna är bland de viktigaste argumenten för ekologiskt jordbruk. Det handlar om att ta hand om den levande matjorden, mångfalden av insekter, fåglar och andra levande väsen, om klimat, energi- och resursanvändning. Ekologiskt jordbruk får höga poäng på dessa parametrar, säger hon till tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.