Rättegången mot Peter Mangs har handlat om tre mord och tolv mordförsök i Malmö mellan 2003 och 2010.

Dåden som satte skräck i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot Peter Mangs har borrat i händelser som sträcker sig nästan tio år bakåt i tiden.

Detta har hänt:

Oktober 2010: Polisen i Malmö går ut med misstankarna om att det finns ett samband mellan 10-15 skjutningar som satt skräck i Malmö, där skotten i första hand tycks riktade mot invandrare. Efter tips och en tids spaning grips den då 38-åriga Peter Mangs. Mangs sägs vara en aktiv tävlingsskytt med licens för skjutvapen. Han häktas den 9 november. Sedan han gripits började polisen gå igenom ett 50-tal ouppklarade skottlossningar, ända sedan början av 2000-talet.

Rättegången mot Mangs

7 Maj 2012: Efter att ha suttit häktad nästan ett och ett halvt år väcker åklagaren åtal mot Peter Mangs. Åtalet omfattar tre mord, tolv mordförsök, ett fall av förberedelse till mord, två fall av grovt olaga hot och skadegörelse, ett fall av grovt övergrepp i rättssak och två fall av skadegörelse. Mangs nekar till alla brott förutom skadegörelse. Under tiden i häkte hade Mangs först stränga restriktioner, men får nu till exempel skriva brev och läsa tidningar. Han har förhörts vid upprepade tillfällen, men efter att till en början valt att svara på frågor har han gradivs blivit tystare för att till slut börjat hålla för öronen och sjunga när han fått frågor från förhörsledare.

De tre morden:

13 juni 2003: En 66-årig man skjuts ihjäl i sin lägenhet på Gånglåtsvägen.

28 juli 2003: En 23-årig man skjuts ihjäl utanför sin bostad på samma gata.

10 oktober 2009: En 20-årig kvinna skjuts till döds i en bil på Västra Skrävlinge kyrkoväg. En 22-årig man bredvid henne skottskadas allvarligt.

De tolv mordförsöken:

28 november 2006: En cyklande pojke beskjuts på Kroksbäcksstigen, blir allvarligt skadad.

23 oktober 2009: Skott mot lägenhet på Hyacintgatan. Ingen skadad.

31 december 2009: Skottlossning på samma gata, ingen skadad.

31 december 2009: Skott in genom ett fönster på moskén i Malmö. En lindrigt skadad.

12 mars 2010: Hårds väg, skottlossning mot fönster. Ingen skadad.

16 mars 2010: En man i 20-årsåldern skadas allvarligt när han beskjuts på Professorsgatan.

19 juni 2010: Tre män beskjutna utanför badpalatset Aq-va-kul. En 22-åring träffas i benet.

26 juni 2010: En man i 30-årsåldern som tränar på ett kvällsöppet gym i Lorensborg träffas av ett skott utifrån.

27 juni 2010: En man i en bil i stadsdelen Fosie träffas av ett skott utifrån.

24 augusti 2010: Ett gatukök på Köpenhamnsvägen beskjuts genom en öppen bakdörr. Ingen skadad.

23 oktober 2010: Skott mot en skräddares butik på Lönngatan. Han lyckas få tag på skytten, som då skallar honom och försvinner.

Rättegången startar

14 maj 2012: Rättegången mot Peter Mangs inleds. Den hållning som Peter Mangs haft i förhören under häktningstiden fortsatte i stor utsträckning under rättegången. Mangs har visat stort ointresse för vad som skett i rättssalen och har oftast istället suttit och läst fackböcker med tummarna hårt instoppade i öronen. Hans vägran att tala gjorde att åklagaren mot slutet av rättegången valde att spela upp bandade förhör istället.

Stor vikt har lagts vid vapnen som tillhör Mangs och som Statens kriminaltekniska Laboratorium (SKL) lyckats koppla till flera av de misstänkta brotten.

SKL menar att kopplingen är mycket stark medan försvaret har försökt angripa bevisningen med hjälp av bland annat ett hårt ifrågasatt amerikanskt expertvittne. Mangs har också hävdat att han inte haft kontroll över vapnet under hela tiden utan att det är någon annan som kan

En annan del som fått mycket uppmärksamhet är att Mangs ska ha erkänt ett av morden för en nära vän och en psykolog . Erkännanden som Mangs inte förnekar men avfärdar som ett uttryck för hans absurda humor och att han ville testa vilken reaktion det skulle få.

24 juli 2012: Peter Mangs döms för 13 av de 20 åtalspunkterna. Han döms bland annat för morden på Trez West Persson och Kooros Effatian, mordförsök vid fyra tillfällen och tre fall av grova olaga hot.

26 september 2012: Peter Mangs lider inte av någon psykisk störning som förhindrar att han kan avtjäna fängelsestraff. Det slår det rättspsykiatriska utlåtandet fast. Det innebär att Peter Mangs kan dömas till fängelse för sina straff.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Mangs

Mer i ämnet