Foto: TT

Löfven: ”En exempellös ansvarslöshet”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är en exempellös ansvarslöshet vi har sett exempel på i svensk politik, sade statsminister Stefan Löfven när han inledde pressträffen på Harpsund, tillsammans med Miljöpartiet – ett tillfälle att visa enad front efter förra veckans kritik mot det rödgröna samarbetet.

På eftermiddagen höll statsminister Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) en gemensam presskonferens.

Stefan Löfven startade med att åter ge en känga åt både Sverigedemokraterna och Allians-partierna. SD för att de lovat att sänka alla budgetar som inte faller dem i smaken och Alliansen för att de, som Löfven uttryckte det, inte velat samarbeta för att lösa det politiska kaos som mynnade ut i ett beslut om nyval.

Han bjöd, trots detta, in alla partiledare, utom SD:s, till samtal ännu en gång.

– Nu får alla partiledare tala om hur de vill se framtiden, är de beredda att samarbeta över blockgränserna, frågar Löfven retoriskt och försöker ännu en gång hamra in budskapet att Sverige efter SD:s agerande i riksdagen är i ett ”helt nytt läge”.

”Tyvärr blir Fas 3 kvar”

Pressträffen handlade annars framförallt om de, enligt de rödgröna ministrarna, viktiga reformer i deras budget som nu inte kommer att bli av.

Bland annat pratade Löfven om en satsning på 1,24 miljarder i anslag till upprustning av den svenska järnvägen, upprustning av miljonprogrammen och satsningar på traineejobb för ungdomar.

– Nu blir Fas 3 desvärre kvar, sade Stefan Löfven.

Löfven lyfte också fram den uteblivna höjningen av a-kassan.

– En genomsnittlig tjänsteman får i dag 40 procent av sin inkomst om personen blir arbetslös.

Finansminister Magdalena Andersson talade bland annat om uteblivna satsningar inom vård och omsorg. Till exempel att satsningar på 400 miljoner kronor till förlossningsvården stoppas och att reformen som skulle ha inneburit kostnadsfria läkemedel för barn och unga under 18 år nu fryser inne.

Hon sade också att det faktum att den bortre gränsen i sjukförsäkringen blir kvar i och med att Alliansens budget vann innebär fler utförsäkrade, uppemot 1.300 personer per månad.

– Det innebär att ett Tranås om året kommer att utförsäkras, hävdar Andersson.

”Bara smulor”

Miljöminister Åsa Romson talade om att en rad satsningar som regeringen velat göra på miljöområdet nu stoppas.

– Det som blir kvar med Alliansens budget är bara smulor, sade Romson.

Utbildningsminister Gustav Fridolin talade om vad Alliansens budget betyder för de skolsatsningar som de rödgröna vill göra.

– Det här gör skillnad för eleverna och lärarna i skolan.

Konkret pratade Fridolin bland annat om uteblivna höjningar av lärarlöner och uteblivna riktade investeringar i speciallärare och –pedagoger, som något som nu inte kommer att bli verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.