Regeringen ser över strandskyddet igen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill nu utreda strandskyddet på nytt. Detta efter att SVT visat att det som regeringen kallade en skärpning blev en uppluckring.

– I hårt exploaterade områden blev det fler än vad vi trodde skulle bli, säger miljöminister Lena Ek.

På torsdagens regeringssammanträde kommer regeringen besluta att ge Naturvårdsverket och Boverket i uppdrag att se över strandskyddet.

I slutet av oktober visade SVT:s granskning att antalet dispenser för strandskydd i skärgårdskommunerna ökat kraftigt senaste åren. Allt fler får bygga bodar, bryggor och bastuanläggningar vid havet.  I en Stockholmskommun var ökningen över 50 procent.

Detta trots att regeringen sade att det skulle bli färre dispenser när den nya strandskyddslagen kom 2009.

– I vissa områden med känsliga miljöer så är det naturligtvis viktigt att man är försiktig med att ge dispenser från strandskydd, säger Lena Ek.

Stor ökning i skärgårdskommuner

Meningen var alltså att det skulle det bli lättare att bygga nära stränderna på landsbygden, i storstädernas skärgårdar skulle strandskyddet skärpas. Men kommunerna följde inte lagen

SVT:s granskning visade att dispenserna har ökat kraftigt i storstädernas skärgårdskommuner. I Värmdö, som ligger i Sverigetopp med långt över 200 dispenser per år, var ökningen 2011 över 50 procent jämfört med åren före lagändringen. I Norrtälje var ökningen närmare 30 procent, i Österåker cirka 15 procent. Dessa tre kommuner toppade listan över flest strandskyddsdispenser.

På Västkusten har kommuner som Tanum och Kungsbacka också haft en ökning.

Totalt ger Sveriges kommuner runt 4.600 dispenser varje år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.