Drottning Silvia på plats i FN i New York. Foto: TT

Regeringslöftet: Konvention blir lag

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven diskuterade på torsdagen barnkonventionen i FN-skrapan i New York.

Regeringen är inställd på att införliva konventionen i svensk lag – och målgruppen applåderar.

– Det är bra om man gör lag av konventionen, för man kan sätta mycket större tryck bakom, säger 16-åriga Ebba Bergkvist från Rädda Barnens ungdomsförbund till TT.

Den borgerliga regeringen tillsatte en utredning för att analysera om konventionen ska bli lag.

– Det steget är passerat för oss. Vi vill att den ska bli svensk lag och nu ska utredningen få tilläggsdirektiv. Den ska ge förslag på hur en svensk lagstiftning kan se ut, säger barn- och äldreminister Åsa Regnér (S), i New York med statsminister Stefan Löfven (S) och drottning Silvia för att besöka FN och fira konventionens 25-årsdag.

En starkare röst

Organisationer som Rädda Barnen, Unicef och andra som ingår i Nätverket för konventionen tror att barns rättigheter skulle stärkas. Nätverkets ordförande Lisa Ericson tror att mindre barn får en starkare röst när föräldrar separerar.

– I dag ser man det lite som en ursäkt att man inte behöver prata med barn under tolv år alls, säger hon, och nämner att socialtjänsten måste lyssna mer på barn inför placeringar i familjehem.

Under FN-besöket deltog Stefan Löfven i en paneldiskussion och berättade att han själv växt upp i fosterhem. För honom innebar det en fin uppväxt, men så är det inte för alla barn, poängterade han.

– Därför är det väldigt givande för mig, både personligt och politiskt, att vara här i dag, sade statsministern och lovade att jobba för barns rättigheter lokalt, nationellt och globalt.

Vackraste dokumenten

Drottning Silvia, grundare av hjälporganisationen Childhood Foundation, var första talare under paneldiskussionen. Tidigare under dagen kallade hon barnkonventionen ”ett av de vackraste dokumenten”.

– Det ska inte bara vara vackert på papper utan i alla våra hjärtan också. Men då måste vi gå vidare och verkligen kämpa för det, sade drottning Silvia.

Mårten Schultz, professor i civilrätt, har invändningar mot att konventionen blir lag. Den har många bra sidor men där står exempelvis också att barn ska undervisas om FN:s regelverk.

– Ska jag då som förälder kunna stämma kommunen, med barnkonventionen som grund, om mina barn inte får sådan undervisning i skolan? För jag är helt övertygad om att sådana stämningar kommer att komma. Antagligen kommer de inte att få rätt, men i så fall kommer det att undergräva barnkonventionens legitimitet.

Stefan Löfven är dock övertygad om att regeringen är på rätt väg.

– Men vi behöver analysera mer hur barnkonventionens status påverkas i förhållande till grundlagen och andra lagar, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.