Regler för sms-lån skärps

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill göra det svårare att få sms-lån. Ett förslag ska presenteras i julhandens slutspurt, men ändrade regler kan dröja långt in på nästa år.

Men justitieminister Beatrice Ask (M), som tänker lägga fram en promemoria med förslag före jul, tror att förslaget i sig kan ha betydelse för att få bättre ordning.

-Det är en viktig signal, då berättar vi för berörda företag att här krävs en skärpning. Bara det tror jag är en signal som gör att de kanske blir mer sakliga i sin information (om villkoren) och funderar över den marknadsföring de har, säger Ask till TT efter en frågestund i riksdagen.

Vinner Asks förslag gehör kan en proposition skickas till riksdagen tidigast framåt sommaren nästa år och nya regler börja gälla någon gång under andra halvåret.

Snabbspår till skuldsättning

Enligt Ask ska kraven på kreditprövning och information till kunderna skärpas. I dag erbjuder företag i den aktuella branschen lån via ett textmeddelande på en mobiltelefon, men omedelbar utbetalning.

Marknadsföringen är aggressiv. Ett flitigt använt lockrop handlar om att även den som inte kan få lån någon annanstans, till exempel på grund av betalningsanmärkning, kan få det här.

Kronofogdemyndigheten och Konsumentverket har engagerat sig hårt för att få tuffare krav för företagen som ger SMS-lån. De hävdar att det är alldeles för lätt att få lån, eftersom i princip ingen kreditprövning görs. Lånen är ett snabbspår till skuldsättning som kan få svåra konsekvenser.

-Vi är inte motståndare till SMS-lån, men reglerna och villkoren måste vara rejäla, säger rikskronofogden, Eva Liedström Adler.

Går snabbt

Det som är viktigast är att Finansinspektionen får rätt att övervaka de aktuella företagen och granska omsättning, villkor och kreditförluster. Det är också av nöden att kraven på kreditprövning blir hårda.

-Det finns många företag som lånar ut och det går så snabbt, vilket innebär att en person kan låna pengar hos många företag nästan samtidigt, säger Liedström Adler.

Även om beloppen ofta är små kan de bli en stor skuld sammantaget. Kronofogdemyndigheten vill gärna också att utbetalningen inte skulle ske omedelbart utan kanske med en dags fördröjning.

Allt mer till kronofogden

Med jämna mellanrum kommer larm om att alltfler skulder för sms-lån hamnar hos kronofogden. Bara det senaste året har vi på svt.se haft tre nyheter med rubriken ”Allt fler sms-lån till kronofogden”.

Främst är det personer under 30 år som hamnar i en lånefälla på grund av sms-lån.

Enligt en undersökning gjord av organisationen Sveriges Konsumenter är de vanligaste lånebeloppen mellan 1.000 och 4.000 kronor.

”Lånen begravde mig”

I undersökningen intervjuades ett antal låntagare. Det visade sig att nästan alla hade lånat per sms för att lösa någon form av krissituation och att pengarna gått till vardagliga utgifter.

-De här lånen har förstört mitt liv. De har begravt mig. Jag har förlorat allt, min fru och mina barn. Jag vet inte vad som hände, jag vaknade upp efter ett halvår och hade hur mycket skulder som helst. Nu ser jag klart men när det snurrade på var det som om min hjärna inte fungerade, säger en av de intervjuade.

Enligt Sveriges Konsumenter kostar överskuldsättning samhället 30-50 miljarder kronor om året.

SVT/TT

Första lånet 2006

• Våren 2006 lanserades det första sms-lånet i Sverige.

• Kronofogden varnade tidigt för att sms-lån kunde orsaka överskuldsättning.

• Hösten 2006 hade Kronofogden fått in 390 ansökningar om betalningsföreläggande.

• 2006 slutade med 1 407 ansökningar.

• 2007: 20 418 ansökningar

• 2008: 35 775 ansökningar

• Första halvåret 2009: 23 465 ansökningar.

Källa: Sveriges Konsumenter (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.