Foto: TT

Regnet fortsätter att mata på

Uppdaterad
Publicerad

Regnet som vräkt ned över Halland de senaste dagarna rörde sig över norra Bohuslän under natten till onsdagen och stoppade både bil- och tågtrafiken.

– Bara Uddevalla fick 49 millimeter i natt, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Regnet kommer att mata på västerifrån resten av veckan och kanske en bra bit in i nästa vecka eftersom ett lågtryck parkerat över landet.

Översvämningar i Halland

– Nu ser vi ett stråk dra in även över Småland och Vättern. Bara i Hällum sydväst om Skara uppmätte man 134 millimeter det senaste dygnet vilket är rekord för den stationen, berättar Jannicke Geitskaret.

Rör sig österut

Att regnet nu rör sig österut betyder dock inte att Småland kommer få de extrema mängderna som drabbat Halland. SMHI förväntas under dagen sänka klass 3-varningen till en klass-2 varning för nedre delen av Nissan. Men mer regn väntas, frågan är bara i vilken omfattning.

– Mer regn kommer in västerifrån och kan innehålla inslag av åska och skyfall. Så även om det värsta börjar sjunka undan i Halland kan det bli fortsatt besvärligt fråmåt veckan.

En uppdaterad väderprognos finns på SVT:s vädersajt.

Tillfälligt uppehåll

Vad gäller vattenflödena utmed Nissans nedre del har de stabiliserats och är på väg nedåt.

– Uppströms Halmstad är flödet något under varningsklass 3. I Halmstad är flödet fortfarande extremt, alltså klass 3, säger Karin Dyrestam, vakthavande hydrolog på SMHI.

Varken där eller i det övriga riskområdet kring Nissan och Suseån kan man ännu ropa faran över. Lågtrycken fortsätter och kommer varje dag ända fram till på söndag ge ifrån sig skurar.

– På måndag blir det tillfälligt uppehåll. Men redan dagen därpå drar ett nytt lågtryck med regn och lokala åskbyar in västerifrån. Men det är svårt att redan nu avgöra om hur stora nederbördsmängder det kan röra sig om, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Linnea Rehn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Halland

Mer i ämnet