Foto: TT

Reinfeldt: Inte förvånad över krisen

Uppdaterad
Publicerad

Efter elva år på posten gör nu Fredrik Reinfeldt sin sista vecka som Moderaternas ordförande. I en intervju i SVT:s Gomorron Sverige kommenterar han den stormiga hösten i politiken. Han berättar också varför han inte satsar på varken en politisk comeback eller ett internationellt toppjobb.

På lördag väljer Moderaterna ny partiledare och Fredrik Reinfeldt, som visserligen lämnade den politiska scenen omedelbart efter valet, avgår då formellt som partiledare.

Fredrik Reinfeldt beskriver valnatten när han avgick som ”omtumlande” och att han inte förvånas över den politiska kris som följde.

Hade du förväntat dig en så turbulent höst?

– Om jag får sammantafatta det i bara ett ord så ja. Det är bara att lyssna på vad jag sade i valrörelsen och åren innan. För mig ligger nyckeln i att kunna regera att man är väl förberedd. I vår tid innebär det att man förbereder sig ihop med andra. Förbereder sig gör man före, inte efter.

Vill stanna i Sverige

Reinfeldt säger att han inte tänker sig en comeback i partipolitiken och inte heller siktar på något internationellt toppjobb.

– Det är alltid roligt att bli omnämnd men hela min utgångspunkt för den här omställningen som jag är mitt i är att stanna kvar i Sverige och att bo där jag bor. Jag försöker först nu att hitta en annan väg: Att skriva bok, att föreläsa, att fortsätta bry mig om världen och Sverige fast inte utifrån samma partipolitiska förtecken som tidigare.

Pekar på Kina och Turkiet

Han säger att under hans åtta år som statsminister har Sverige reformerats men även världen har förändrats.

– Det är en otryggare värld på många sätt än vad det var när jag tillträdde. Religiös intolerans och flera länder som har gått i mer auktoritär riktning. Det är väldigt populärt att prata om Ryssland men jag tycker mig se tecken i både Kina och Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.