Rekordmånga får sälja alkohol

Uppdaterad
Publicerad

2012 ser ut att bli ett rekordår när det gäller antalet nya tillstånd att servera alkohol. För med den nya alkohollagen som trädde i kraft 2011 har kravet på att servera varm mat i anslutning till alkoholförsäljning försvunnit.

– Kommunerna har tappat kontrollen och det oroar mig, säger Jan Linde på nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

Ett glas vin på sushibaren, en öl på gatuköket eller kanske ett glas mousserande på konditoriet. Ställen där det går att köpa vin eller öl är betydligt fler i dag.

Den lagändring som kom till 2011 innebär att det måste finnas ett större utbud av rätter, men varm mat är inte längre ett krav för att få serveringstillstånd.

– Jag tycker att du ska kunna gå in på ett café och ta ett glas vin om du vill det. Ibland vill du bara ha något litet att äta, säger Ulrika Axelson som är restaurangansvarig på konditoriet Steinbrenner & Nyberg.

Fler tillstånd än någonsin

Nu börjar effekterna av den nya lagen att synas. Enligt preliminära siffror från Statens folkhälsoinstitut har det aldrig funnits fler alkoholtillstånd än vad som beviljats i år.

I år finns det minst 13.200 stycken serveringar med alkoholtillstånd vilket går att jämföra med hur det såg ut 2010 då det fanns 11.150 tillstånd och 2000 då motsvarande siffra var 9.631.

– Kommunerna har tappat kontrollen och det oroar mig. Det finns ungefär en miljon människor i Sverige för vilka alkohol är en vardagsfara. Och ökar man tillgängligheten alltför mycket, vilket vi förefaller att göra nu, så kommer det leda till att de människorna får problem, säger Jan Linde som är utbildningsansvarig på nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

”Fortfarande stor procedur att få tillstånd”

Men även om det nu blivit lättare att få tillstånd för att servera alkohol måste den som söker tillstånd fortfarande först klara av en skriftlig examination och sedan bli godkänd när kommunen gör tillsynsbesök.

– Det är fortfarande en väldigt stor procedur för att överhuvudtaget få alkoholtillstånd, fast man har ändrat lagen. Jag har aldrig upplevt att det blivit problem här. Hit kommer gäster för att dricka ett glas vin och äta en pralin, säger Ulrika Axelson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.