Rekordmånga fall, 68 stycken, av TBE har rapporterats hittills i år. Foto: Scanpix

Rekordmånga TBE-fall

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har fler TBE-fall rapporterats in än under samma period i fjol – som var ett rekordår. Och den forna sanningen att det är vid ostkusten smittan finns kommer åter på skam.

-Ja, det är ovanligt många, 68 fall. Siffran i fjol för samma period var 58, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på SMI, Smittskyddsinstitutet.

Det är under högsommarveckorna som flest drar på sig den fästingburna smittan. Men själva toppen i statistiken kommer ofta senare, när den smittade fått symptom, sökt vård och fått sin sjukdom konstaterad och inrapporterad till smittskyddsläkare. Vänern har under senare år blivit ett allt vanligare TBE-fäste. Smittan går som ett band över landet, säger epidemiologen, men den håller sig nästan alltid söder om Dalälven.

Varför blir vissa år rika på TBE-fall?

–För det första måste det vara gott om fästingar. Och det i sin tur kräver många rådjur som fästingarna suger blod från.

Men även brist på rådjur, exempelvis efter snörika vintrar, kan öka TBE-förekomsten: fästingarna blir extra hungriga och ger sig i högre grad på människor. Det var bland annat det som låg bakom fjolårsrekordet då antalet smittade landade på 284.

Symptom på TBE är hög feber, svår huvudvärk och i vissa fall kramper och förlamningar. De flesta blir helt återställda.

Fakta: Håller sig nedan Dalälven

I dessa län har årets fall av TBE, fästingburen encefalit, hittats hittills:

* Stockholm: 28

* Uppsala: 8

* Sörmland: 12

* Östergötland: 2

* Jönköping: 1

* Kalmar: 3

* Skåne: 2

* Västra Götaland: 7 (inklusive Vänern)

* Värmland: 2

* Västmanland: 1

* Jämtland: 1

* Gävleborg: 1

I Jämtland och Gävleborg, som ligger norr om fästingsmittans naturliga gräns, har de insjuknade smittats på annat håll.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.