Bostadsprotester i Stockholm. Foto: Scanpix

Rekordmånga unga bor kvar hemma

Publicerad

Mer än varannan ung storstadsbo bor ofrivilligt kvar hemma hos sina föräldrar.

Mer än varannan ung storstadsbo bor ofrivilligt kvar hemma hos sina föräldrar. I Stockholms län handlar det om cirka 40.000 personer i åldrarna 20-27 år vilket motsvarar 58 procent i åldersgruppen, skriver Metro som refererar Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra.

Siffrorna har tagits fram av Skop för Hyresgästföreningen. Rapporten bygger på intervjuer med över 4.400 personer tidigare i år.

Rapporten visar också att nästan en av fyra unga vuxna i Göteborgsregionen bor kvar hos sina föräldrar, och 65 procent eller 20.100 gör det ofrivilligt. I Malmö och Lund bor en av fem kvar hemma, och 56 procent eller 6 300 personer vill helst bo någon annanstans.

Samtliga siffror är de högsta på tio år då mätningarna startade, skriver Metro.

– Aldrig tidigare har så många unga vuxna varit så beroende av sina föräldrar, säger Karolina Lemoine, utredare på Hyresgästföreningen, till Hem & Hyra på nätet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.