Hunden Sigurd njuter av solen, med husse och matte Gunnar Alternes och Heidi Wold. Foto: TT

På söndag kommer vårvärmen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen får vi en rejäl försmak av en årstid som många längtar till. När värmen drar in från väster kryper temperaturen i stora delar av landet över tio grader – på vissa håll till och med över femton grader.

Nu är våren här – i hela landet. I vårt avlånga land är det ofta olika årstider i olika landsändor, men till helgen blir det varmt i stort sett från norr till söder. Dags för årets första kaffe på trappen i solen, vårens cykeltur med familjen eller kanske en långpromenad med hunden.

På söndag kan du njuta av sol, värme och fågelkvitter – om du inte väljer att titta på Vasaloppet på tv och se våren inifrån vardagsrummet.

”Värmerekordet lär slås – frågan är med hur mycket”

På lördag drar det in mer nederbörd från väster, denna gång i en nordlig bana som ger snö över norra Norrland. Resten av landet får mycket moln men troligen mest uppehåll. I Lapplandsfjällen och över hav kan vindarna bli hårda.

Men på söndag händer det. Då har lördagens vindar banat väg för mycket milda temperaturer, för vårvärme helt enkelt.

– Det blir varmt i större delen av landet med tvåsiffriga temperaturer ända upp i mellersta Norrland, och solchanser allra mest i östra delen av landet. I östra Götaland och östra Sveland räknar vi med att det blir 12-15 grader, i östra Småland kanske ännu lite högre.

– Värmerkordet för i år på 12,1 grader lär slås. Frågan är bara med hur mycket, säger Per Stenborg.

Fortsätter på måndag och tisdag

Solen fortsätter skina i så gott som hela landet även på måndag och tisdag med vårlika temperaturer, även om de inte blir lika höga som på söndagen.

Årets Vasalopp går på söndag och då kan åkarna få uppleva ett av de varmaste loppen någonsin.

– Det kanske inte blir det varmaste men det går nog in bland topp tio, säger Per Stenborg och visar en tabell där det framgår att det varmaste Vasaloppet hittills var 1959 med 12,0 grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.